More

  Експерт открива: што се случува ако пиеме парацетамол секој ден

  spot_img

  Медицинските производи кои содржат парацетамол се сметаат за безбедни, но мора да се внимава, особено при долготрајна употреба, вели експерт.

  Аналгетиците, лекови против болки кои ја содржат активната состојка парацетамол, се најраспространети и најчесто користени кај луѓето.

  Најчесто се земаат без размислување, бидејќи се сметаат за безбедни лекови. Затоа, тие се речиси незаменливи за главоболки, болки во мускулите или тешки алкохолни мамурлаци. Луѓето со хронична или повторлива болка се уште повеќе склони кон земање на овие аналгетици.

  Но, експертот открива дека земањето парацетамол секој ден може да донесе поголеми ризици за вашето здравје, така што нема да биде на место да се запрашате дали можеби го земате овој лек премногу непромислено и премногу често.

  Во истражувањето спроведено во Велика Британија, откриено е дека секој осми Британец се потпира на парацетамол и го зема секој ден за разни заболувања, пишува порталот Lad Bible. Истото истражување покажа и дека дури четвртина од корисниците се предозираат.

  д-р. Жерар Синович предупредува дека долготрајната употреба на парацетамол не треба да помине без консултација со лекар. Треба да се консултира по само три дена од консумирањето ако сметате дека треба да продолжите да го земате. По ова време, парацетамолот може да предизвика повеќе штета отколку корист за телото. „Несаканите ефекти од долготрајната употреба на парацетамол можат да бидат многу штетни, од откажување на црниот дроб до оштетување на бубрезите и проблеми со дишењето“, предупредува Синович.

  Во исто време, тој откри пет штетни ефекти од земањето парацетамол секој ден.

  Инсуфициенција на црниот дроб
  „Дури и редовната употреба на парацетамол во или под препорачаната дневна доза може да го оштети црниот дроб“, вели Синович. Истражувањата покажаа дека парацетамолот може да ги оштети виталните структурни врски помеѓу соседните клетки во органот.

  Срцев удар
  Редовната употреба на парацетамол е поврзана со зголемен ризик од срцев удар, мозочен удар, срцева слабост и смрт, вели др. Синович. Причината за тоа е натриумот кој го содржи парацетамолот бидејќи полесно се раствора во вода. „Ако човек зема максимална дневна доза на парацетамол, тој ја надминува и максималната дневна доза на натриум. Истражувањата покажуваат дека редовната и долготрајна употреба на парацетамол, кој содржи натриум, може во голема мера да го зголеми ризикот од срцев удар, мозочен удар или срцева слабост, без разлика дали некое лице има висок крвен притисок или не.

  Респираторни проблеми
  „Истражувањата покажуваат дека честата употреба на парацетамол може значително да ја зголеми веројатноста за отежнато дишење“, вели докторот.

  „Тоа е исто така поврзано со зголемување на симптомите на астма, а ефектот се зголемува со количината на лекот“, додава тој, предупредувајќи дека ако се чувствувате брзо или тешко дишење или дури и воздишувате, веднаш треба да побарате лекарска помош.

  Модринки на прстите и усните
  Парацетамол ретко предизвикува алергиски реакции. Тие се појавуваат како синкава, сива или бледа кожа, јазик или усни. „Други знаци на алергиска реакција вклучуваат ненадејно отекување на усните, устата или јазикот, чувство на исклучително вртоглавица и поспаност и екстремно брзо дишење или проблеми со дишењето“, вели Синович.

  Ако почувствувате некој од овие симптоми по земањето парацетамол, веднаш јавете се кај вашиот лекар, додава тој.

  Замор и исцрпеност
  „Еден од најчестите несакани ефекти на парацетамолот е чувството на исцрпеност или замор“, објаснува Синович.

  Во секој случај, консултирајте се со вашиот личен лекар за долготрајната употреба на лекот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img