More

  Најдоброто време за вежбање не е исто за жените и за мажите

  - Advertisement -

  Вежбањето е добро за здравјето и општата состојба на телото на која било возраст, но новото американско истражување покажува дека времето за постигнување најдобри резултати од вежбањето може да биде различно за жените и за мажите.Истражувањата покажале дека во телото на жената салото побрзо согорува наутро, додека кај мажите истото се забележувало кога вежбаат навечер.

  Разликата во хормоните, биолошките часовници и циклусите на спиење меѓу половите би можела да игра голема улога, пишува Би-Би-Си, пренесува N1 Загреб.

  Студијата, објавена во списанието Frontiers in Physiology, опфати 30 мажи и 26 жени, сите активни и здрави, на возраст меѓу 25 и 55 години и траеше 12 недели, за време на кои научниците ги следеа ефектите од различните фитнес програми, вклучувајќи истегнување, спринт. , вежби на сила, издржливост и издржливост.

  Едната група испитаници вежбала еден час пред 8 и 30 часот наутро, додека другата група ја имала истата рутина само навечер, помеѓу 18 и 20 часот. Сите се придржуваа до пропишаниот план за исхрана.

  Во текот на студијата, научниците го следеле крвниот притисок, маснотиите во крвта, но и флексибилноста, силата и аеробните способности на учесниците.

  Сите учесници покажале позитивен здравствен напредок во текот на тие 12 недели, секогаш кога вежбале.

  „Најдобро време за вежбање е она што најмногу ви одговара“, вели д-р Пол Арчерио, автор на студијата и професор по психологија во Њујорк.

  Сепак, точно е дека идеалното време е различно за жените и за мажите.

  Порано или подоцна вежбање?
  Судејќи според резултатите од студијата, жените кои сакаат да ослабат, особено во средниот дел од телото и да го намалат крвниот притисок, најдобри резултати ќе ги добијат доколку вежбаат наутро, вели д-р Арчерио.

  Слабеењето во пределот на стомакот не е занемарливо кај луѓето со прекумерна тежина бидејќи салото на стомакот се акумулира и околу внатрешните органи како што е црниот дроб, што може да биде опасно.

  За жените кои сакаат да го зголемат мускулниот тонус и да го зајакнат горниот дел од телото, лекарот советува да вежбаат навечер.

  Кај мажите кои учествувале во студијата, времето на вежбање имало послаб ефект отколку кај жените. Тие ги зајакнаа мускулите без оглед на времето на вежбање.

  Сепак, вечерното вежбање се покажа како идеално за мажи кои се обидуваат да го подобрат здравјето на срцето и дигестивниот систем. Подобриот метаболизам значи и помал ризик од дебелина, дијабетес тип 2, срцеви заболувања и мозочен удар.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img