More

  Хрватите овој Велигден би можеле да ги купат најскапите јајца во Европа

  spot_img

  Доколку нема промена во наредните недели, граѓаните на Хрватска оваа година за Велигден би можеле да ги купат најскапите јајца во Европската унија, до кој има уште седум недели, сугерира споредбата на големопродажните цени на јајцата за широка потрошувачка во земјите-членки. .

  Според податоците на Информативниот систем за пазарни цени во земјоделството (ТИСУП), Хрватска е на самиот врв кога станува збор за големопродажната цена на јајцата, пишува Нови лист.

  Минатиот месец Хрватска имаше највисока просечна големопродажна цена на јајца меѓу сите членки на ЕУ, па така јајцата од најпродаваните класа L и M во јануари чинат 292,49 евра за сто килограми.

  Во втората половина на минатата година цените на јајцата во целиот свет силно пораснаа, а покрај цените на добиточната храна и енергијата, најголем поттик за овој раст даде и епидемијата на птичји грип, од која починаа повеќе од 50 милиони живина во Европа минатата година. од фактот дека големопродажната цена на јајцата во Хрватска е највисока, може да се заклучи дека цените на енергетските производи и добиточната храна се исто така највисоки во Хрватска, а Хрватска е најтешко погодена од птичјиот грип, што не е случај.

  Најблиску до Хрватска е соседна Унгарија, каде што цената на јајцата на големо во јануари во просек изнесувала 277 евра за сто килограми или за 15 евра пониска отколку во Хрватска. Во соседна Словенија јајцата на големо беа поевтини за дури 27 отсто отколку во Хрватска.

  Се чини дека фактот што јајцата се меѓу ретките прехранбени производи каде домашното производство покрива до 90 отсто од потребите навистина не и помогна на Хрватска, но самодоволноста очигледно веќе не е гаранција дека цените на тој производ ќе бидат пониски во земја отколку во земја која мора повеќе да се потпира на увоз.

  Италија, на пример, имаше повисока големопродажна цена на јајцата од Хрватска во последните три години, но сега во таа земја јајцата на големо се осум отсто поевтини отколку во Хрватска, пишува Нови лист.

  Кога цените се претвораат од килограми во цени на парчиња, според TISUP, просечната големопродажна цена на класата L и M во последните неколку недели беше 0,18 или 0,19 евра за парче.

  Тоа значи дека десет јајца на големо чинат 1,8 или 1,9 евра. Истите јајца во продавниците, доколку не се работи за продажба или за бренд на малопродажен синџир, чинат од 3,12 до 3,18 евра, што значи дека од големопродажба до продавница, трошоците за дистрибуција, работници и ДДВ од пет отсто, а трговските маржи додадоа уште 71 отсто на големопродажната цена.

  Интересно е движењето на цените од производителот, преку големо до мало и на цените на овошјето и зеленчукот, барем според податоците што покрај ТИСУП ги дава Централниот завод за статистика.

  Според последните податоци на CBS, лани просечната производна цена на компирот во Хрватска била 2,40 куни, на пазарите на големо 4,60 куни, односно била за 60 отсто повисока од производната цена.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img