More

  Една дневна навика е поврзана со поголем ризик од мозочен удар

  spot_img

  Повеќето од нас не обрнуваат внимание на тоа колку често стануваме од столчето, но токму тоа треба да се промени.

  Предолгото седење може да го зголеми ризикот од мозочен удар, но ако додадете малку движење, што може да биде едноставни домашни работи, лесно можете да го намалите тој ризик, покажуваат резултатите од студијата објавена пред неколку месеци во списанието. JAMA Network Open, пренесува Ординација.хр.
  Недостатокот на кислород и хранливи материи предизвикува оштетување и смрт на нервните клетки, што резултира со оштетување на мозокот и губење на функциите што ги контролира дел од мозокот.

  Мозочниот удар може да биде резултат на блокада на артерија која го снабдува мозокот со крв, што се нарекува исхемичен мозочен удар или мозочен инфаркт, кој е најчест. Може да се појави и поради пукање на крвен сад во мозокот кога има излив на крв во мозокот, односно хеморагичен мозочен удар.

  Студијата опфатила околу 8.000 возрасни лица кои носеле уред кој снима колку брзо се движат во текот на неделата. Просечната возраст беше 63 години. Во период на следење од околу 7 години, 246 учесници во студијата доживеале мозочен удар.

  Луѓето кои седеле повеќе од 13 часа дневно во текот на првата недела од истражувањето имале до 44 отсто поголеми шанси да добијат мозочен удар од оние кои седеле помалку од 11 часа на ден. Исто така, седењето подолго од 17 минути е поврзано со поголем ризик.

  Не е изненадувачки што луѓето кои вежбале најмалку 25 минути дневно имаат 43 отсто помал ризик од мозочен удар, но кога се зборува за вежби со многу низок интензитет од 4 до 5 часа неделно, ризикот е помал, но изнесува 26 отсто.

  Најчестите симптоми на мозочен удар се појавуваат ненадејно:

  Ненадејна вкочанетост, слабост или вкочанетост на раката, ногата или лицето, особено ако е зафатена само едната страна од телото

  Ненадејни говорни нарушувања – тешкотии во разбирањето, зборувањето или губењето на говорот

  Ненадејни нарушувања на видот – ненадејно заматување или губење на видот,

  Ненадејни нарушувања во одењето, неизвесност и лебдење при одење, губење на рамнотежа, вртоглавица

  Ненадејна силна главоболка, може да биде придружена со гадење и повраќање

  Фактори на ризик за мозочен удар
  Фактори на ризик на кои можеме да влијаеме (промени, контролираме и лекуваме): пушење, неправилна исхрана, физичка неактивност, дебелина, зголемена потрошувачка на алкохол, висок крвен притисок, покачен холестерол, дијабетес, срцеви заболувања (особено атријална фибрилација), минлив исхемичен напад (ТИА ).

  Фактори на кои не можеме да влијаеме: возраст, пол, семејни преференции.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img