More

  Два знаци на опасна болест која може да се појави при одење

  Ако почувствувате некој од овие необјаснети симптоми, треба да разговарате со вашиот лекар.

  Во некои случаи, симптомите на мозочен удар, коронарна срцева болест и срцева слабост може да се појават на најневеројатните места – вклучително и во нозете.

  Постојат два предупредувачки знаци на кардиоваскуларни болести кои можат да се појават во нозете:

  1. Болка во нозете
  Доколку почувствувате затегнатост и грчеви во телињата додека одите, можеби вреди да се консултирате со вашиот лекар, бидејќи тоа може да биде симптом на заболување на периферните артерии, предупредува Експрес.

  Болеста на периферните артерии се јавува кога масните наслаги ги затнуваат артериите надвор од срцето (најчесто во нозете) и го намалуваат протокот на крв во тој дел од телото.

  Главниот симптом е болка во нозете која се јавува за време на вежбање, наречена интермитентна клаудикација.

  2. Отекување на нозете
  Отекувањето на нозете е еден од најчестите знаци на срцева слабост.

  Медицински ова е познато како едем, а може да се појави и на глуждовите.

  Конгестивната срцева слабост предизвикува една или двете долни комори на срцето да престанат добро да пумпаат крв.

  Како резултат на тоа, крвта може да се собира во нозете, глуждовите и стапалата, предизвикувајќи едем.

  Може да почувствувате и оток во стомакот како резултат на срцева слабост.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img