More

  Фармацевт открива два додатоци во исхраната кои се опасни за здравјето на срцето

  spot_img

  Фармацевт открива два додатоци во исхраната кои се опасни за здравјето на срцето
  Денес, кога трендовите за подобрување на здравјето се сеприсутни, а разните додатоци во исхраната ветуваат различни придобивки, лесно е да паднете во стапицата. Можеме да веруваме дека ни треба комплицирана рутина за додатоци и да претпоставиме дека сите овие додатоци се безопасни. Сепак, вистината може да биде поинаква. Некои суплементи можат да претставуваат сериозен ризик за нашето здравје, особено за кардиоваскуларното здравје.

  Фармацевтот HaVy Ngo-Hamilton открил дека во одредени случаи големи количини од два суплементи можат да бидат штетни, пренесува Index.hr.

  Еве за кои суплементи станува збор.

  1. Прекумерен внес на витамин К/калиум

  Додека калиумот е од суштинско значење за различни телесни функции, вклучувајќи го и здравјето на срцето, а суплементацијата може да биде корисна и совршено безбедна во многу случаи, прекумерното ниво може да биде штетно, особено за оние кои земаат одредени лекови.

  АКЕ инхибиторите (инхибитори на ензим што конвертира ангиотензин) и блокатори на рецепторот на ангиотензин II (АРБ), одобрени за третман на висок крвен притисок, можат да го зголемат нивото на калиум во крвта со блокирање на алдостеронот. „Алдостеронот е хормон одговорен за елиминирање на калиумот преку урината“, изјави Нго-Хамилтон за SheFinds.

  Тој забележува дека ако земаме некој од овие лекови, треба да избегнуваме додатоци на калиум, освен ако не ни препорача лекарот да ги земеме.

  2. Прекумерно внесување на витамин Д и калциум

  Недостатоците на витамин Д и калциум често се резултат на несоодветна изложеност на сонце. Следствено, многумина се свртуваат кон додатоци во исхраната за да ги задоволат своите нутритивни потреби. Сепак, прекумерното внесување на овие хранливи материи може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни болести.

  Фармацевтот предупредува: „Премногу витамин Д и калциум може да го зголемат ризикот од кардиоваскуларни болести, особено ако овие додатоци се купени од несигурни извори“.

  Пред да ги вклучите овие додатоци во вашата рутина, од клучно значење е да се консултирате со вашиот лекар за да одредите дали ви се потребни.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img