More

  Два големи ризици доколку Израел одлучи да ги потоне тунелите на Хамас

  spot_img

  Израел би можел да испумпува илјадници литри морска вода во мрежа од тунели под Газа во обид да ги истера борците на Хамас на површината, според неодамнешниот напис во Wall Street Journal (WSJ), но таквиот потег може да предизвика секакви неочекувани и многу опасни ризици.

  Говорејќи за Sky News, воениот аналитичар професор Мајкл Кларк рече дека „тоа може да се направи и ќе биде ефективно“.

  Веднаш потоа, тој предупреди на ризиците:

  „Тие (израелската армија) не знаат дали заложниците се држат таму или не“, рече професорот, сугерирајќи дека тие би можеле да ги загрозат животите на преостанатите заложници што ги држи Хамас.

  Друг ризик, рече професорот Кларк, ќе биде контаминација на подземните водоносни слоеви кои служат како снабдување со вода за пиење во Газа.

  „Тоа би било вандализам за животната средина, што би направило светот да изгледа неповолно на Израел“, додаде тој.

  Меѓутоа, друга можност е Израел воопшто да нема намера да ги поплави тунелите, туку „да ја пушти приказната во јавноста“ што според зборовите на професорот „би го избркал Хамас од тунелите со зборови, а не со вода“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img