More

  Друга американска држава ги забрани социјалните мрежи за деца под 14 години

  spot_img

  Од следната година на децата под 14 години ќе им биде забрането да се приклучуваат на социјалните мрежи во Флорида.

  Законот, потпишан од гувернерот Рон ДеСантис, бара од компаниите на социјалните мрежи да ги избришат сметките на лицата помлади од 14 години.

  Скај њуз вели дека на децата на возраст од 14 и 15 ќе им треба согласност од родителите пред да се пријават на платформи како што се Инстаграм и Снепчет.

  Компаниите кои нема да ги избришат сметките ризикуваат да бидат тужени во име на децата – при што малолетникот ќе биде доделен до 10.000 американски долари – и може да бидат казнети до 50.000 долари за кршење на законот.

  Законот треба да стапи на сила на Флорида од јануари следната година, но се очекува да се спроведат предизвици бидејќи компаниите кои управуваат со социјалните мрежи тврдат дека тој го прекршува Уставот на САД.

  Државите Арканзас, Охајо и Јута претходно ги забранија социјалните мрежи за малолетници без согласност од родителите.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img