More

  Домашни миленици кои ги јаделе своите млади и лесно го менувале полот

  spot_img

  Секој кој нема аквариум дома или не се занимава со аквариум веројатно не знае дека има риби кои можат да раѓаат млади на секои 30 дена. Една женка може да роди до 80 млади, но проблемот е што овие видови риби се склони кон канибализам.

  Guppies, gobies, platies и mollies се најчестите видови риби кои луѓето ги чуваат во своите домашни аквариуми, а акваристите им ги препорачуваат на сите почетници во аквариумот, бидејќи се отпорни, најлесни за одгледување и припаѓаат на групата живородени. Данас.рс.

  За разлика од повеќето риби, тие не снесуваат јајца или икра, туку раѓаат младенчиња, кои се способни самостојно да пливаат веднаш по мрестот. Женките раѓаат четири до пет пати годишно, а оплодените јајце клетки ги носат во себе еден месец, што значи дека можат да имаат младенчиња на секои 28 до 30 дена.

  Женката што носи младенчиња лесно може да се препознае по зголемениот стомак, но непосредно пред породувањето станува „нервозна“, брзо плива или целосно се смирува и се крие во еден агол од аквариумот. Една женка може да роди десетици млади, дури и до 80 години, но проблемот е што овие видови риби се склони кон канибализам. Возрасната риба, вклучително и мајката, може да ги јаде младенчињата веднаш по раѓањето.

  За оние кои би сакале младенчињата да преживеат, затоа се препорачува женката да се одвои во друг аквариум пред да се мрестат, да се врати назад по мрестот и да се остават младенчињата одвоени неколку недели. Друга можност е дека има многу растенија во аквариумот каде што рибите можат да се кријат додека не пораснат и не станат побрзи.

  Женките лесно се разликуваат од мажјаците по долната абдоминална перка. Имено, перката кај мажјаците е зашилена, а кај женките во облик на вентилатор. Интересно е тоа што живородените риби кои сè уште не се мрестат можат да го променат полот. Женките можат да станат мажјаци, што се гледа токму по промената на обликот на долната перка.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img