More

  Дали вашите миленици ви го нарушуваат сонот? Научниците дојдоа до корисни заклучоци

  spot_img

  Една нова студија објавена во списанието Human-Animal Interactions открива дека вашето сакано милениче може да доведе до понемирни ноќи од оние кои имаат долги периоди на мирен сон.

  Истражувањето, предводено од д-р Лорен Висниески од Меморијалниот универзитет Линколн во САД, се фокусираше на сопствениците на домашни миленици во САД и се потпираше на податоците од Националното истражување за здравствена и исхрана (NHANES) спроведено во 2005-2006 година.

  д-р. Висниески, доцент по јавно здравје и истражување, откри дека имањето куче е поврзано со поголеми шанси за нарушувања на спиењето и проблеми со спиењето, додека имањето мачка е поврзано со поголеми шанси за грчење на нозете.

  Иако не можеше да се утврди причинско-последична врска помеѓу сопственоста на домашно милениче и квалитетот на сонот и нарушувањата на спиењето, резултатите од студијата се конзистентни со претходните студии кои открија дека сопственоста на домашно милениче има негативно влијание врз квалитетот на сонот.
  Висниески вели: „Претходните студии за односот помеѓу поседувањето миленичиња и квалитетот на сонот и нарушувањата на спиењето дадоа мешани резултати. Од една страна, кучињата и мачките можат да бидат корисни за квалитетот на сонот на сопствениците поради социјалната поддршка што ја даваат милениците – милениците нудат чувство на сигурност и дружење, што може да резултира со подобрување на нивото на анксиозност, стрес и депресија. Но, од друга страна, домашните миленици можат да го нарушат сонот на нивните сопственици“.

  „Оваа студија имаше за цел да утврди дали постои поврзаност помеѓу сопственоста на куче и мачка и квалитетот на сонот и нарушувањата на спиењето, вклучувајќи ги и разгледувањето на аспектите како што се ‘рчењето, будењето во текот на ноќта, потребата од апчиња за спиење и грчењето на нозете.

  Како дел од истражувањето, беа креирани мултиваријабилни модели кои исто така вклучуваа фактори за квалитетот на спиењето, како што се чувството на умор, поспаност, недоволно спиење, време подолго од 15 минути потребно за заспивање и просечен сон пократок од шест часа.

  д-р. Висниески сугерира дека разликите во поврзаноста помеѓу квалитетот на спиењето и сопственоста на мачка наспроти сопственоста на кучиња може да се поради тоа што мачките имаат тенденција да бидат поактивни ноќе.

  Понатаму, таа откри дека има помалку разлики во мерките за квалитетот на спиењето помеѓу сопствениците на мачки и оние што не се сопственици на мачки во споредба со сопствениците на кучиња и оние кои не се сопственици на кучиња.

  д-р. Висниески додаде, „Ако се воспостави причинско-последична врска преку понатамошни истражувања, резултатите ќе имаат импликации за препораките на лекарите за лекување на пациенти со лош квалитет на сон“. Дополнително, може да се развијат образовни ресурси за да се информираат сопствениците на домашни миленици за ризиците од нарушување на спиењето и да се понудат потенцијални решенија, како што е чувањето на домашно милениче во гајба или ограничување на пристапот до спалната соба навечер“.

  Како заклучок, студијата признава дека може да има потенцијални позитивни аспекти на заедничкото спиење со домашно милениче, но податоците добиени од NHANES не покажуваат дали сопствениците навистина спијат заедно со своите кучиња или мачки.

  „Идните студии ќе имаат корист од мерењето на врската човек-животно, за да можеме да разбереме како силата на таа врска влијае на квалитетот на сонот“, додаде д-р Висниески.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img