More

  Докторката откри што открива бојата на слузта за нашето здравје

  spot_img

  Во зимските месеци се зголемил бројот на настинки. Кашлањето слуз е една од последиците на вирусните и бактериските инфекции со кои се бориме.

  „Кога имаме течење на носот или слуз при кашлање, тоа е знак дека телото се бори со инфекцијата и ја исфрла од телото, а бојата на слузот може да укаже на причината за самата инфекција“, вели д-р Том. Џенкинс.

  Кашлицата предизвикана од вирус обично исчезнува за 10 до 25 дена.

  „Слузот нè штити бидејќи ги одржува белите дробови, дишните патишта и носот влажни и носи антитела и имунолошки клетки кои помагаат во борбата против инфекцијата“, додаде докторот.

  Ако се прашувате што точно укажува секоја боја на слуз, продолжете да читате.

  Зелена лигите

  Според д-р Џенкинс, зелената слуз укажува на присуство на бели крвни зрнца, кои се важни за борба против инфекцијата. Тој додаде дека белите клетки произведуваат ензим кој може да ја обои слузта зелено. Тој исто така забележува дека појавата на зелена слуз во текот на денот треба да се разговара со лекар, бидејќи понекогаш може да значи и бактериска инфекција.

  Розова слуз

  „Розевата слуз може да биде знак на течност во белите дробови (пулмонален едем). Луѓето со акутен пулмонален едем произведуваат многу карактеристична пенлива розова слуз“, тврди д-р Џенкинс.

  Црвена слуз

  Црвената слуз е загрижувачка бидејќи е знак за присуство на крв. Ова може да биде предизвикано од кашлица, инфекција на градниот кош или, понекогаш, повеќе злобни состојби.

  Кафена лигите

  Кафеавата слуз е честа појава кај пушачите. Може да биде предизвикана и од исушена крв од носот или настинка, како и од вдишување на загаден воздух или чад од пожар. Понекогаш тоа укажува на бактериска инфекција.

  Црн шлајм

  Црната слуз може да се појави како резултат на вдишување нечистотија или прашина, како и како резултат на пушење.

  „Општо правило е дека колку е потемна слузта, толку е поголема веројатноста дека се случува нешто посериозно. Доколку забележите, обратете се кај докторот“, рекол докторот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img