More

  Девет тајни кои вашата крвна група може да ги открие за вас

  spot_img

  Крвната група може да открие многу за здравјето на една личност. Од срцеви заболувања и мозочен удар до одредени видови на рак, еве зошто е важна крвната група…

  Освен ако неодамна сте донирале крв, можеби нема да размислувате многу за вашата крвна група. Присуството или отсуството на одредени молекули наречени А или Б антигени, како и протеин наречен Rh фактор, одредуваат која од осумте вообичаени крвни групи тече низ вашите вени. Тие можат да влијаат на други делови од вашето тело, вклучувајќи ги крвните садови, неврони и тромбоцити, а како резултат на тоа, вашата крвна група може да биде поврзана со ризикот од развој на одредени болести, пишува The Healthy.

  Типови А, Б, АБ: Срцеви заболувања
  Крвните групи кои не се 0 имаат 25 до 30 проценти повисоки нивоа на протеини за коагулација на крвта познати како фон Вилебранд фактор и фактор VIII. Делумно поради оваа разлика, луѓето со овие крвни групи имаат 15 отсто поголем ризик од смрт од срцеви заболувања во споредба со луѓето со други крвни групи, според студијата на BMC Medicine од 2015 година.

  Тип О: помал ризик од згрутчување на крвта
  Имајќи предвид дека крвната група 0 има помали количини на протеини кои помагаат во згрутчување на крвта, луѓето со оваа крвна група имаат помала веројатност да страдаат од згрутчување на крвта.

  „Не треба да се претпоставува дека да се биде крвна група О значи дека поединецот е „заштитен“ или дека крвната група А е изложена на поголем ризик“, вели Тери Б. Алијансата во Вашингтон.

  Тип 0: Проблеми со плодноста
  Типот 0 е можеби најчестата крвна група.

  Според истражувањето објавено во списанието Human Reproduction, жените со тип 0 имале двојно поголема веројатност да имаат помалку јајце клетки за оплодување.

  Друга студија објавена во списанието за асистирана репродукција и генетика покажа дека жените со крвни групи 0 и А имаат помали шанси за успешна бременост со помош на IFV од оние со тип Б, кои имаат поголеми шанси.

  Не-0 тип: Зголемен ризик од рак на желудникот
  Друго интересно откритие од студијата на BMC Medicine поврза одредени крвни групи со поголем ризик од срцеви заболувања: Крвните групи различни од 0 (A, B или AB) имаат зголемен ризик од рак на желудникот, веројатно поради воспалителен одговор на H. pylori бактерија . (Бактериите се предизвикувачки агенси на чир на желудникот.)

  Не-0 типови: Длабока венска тромбоза
  Поради разликите во коагулацијата, крвните групи А/Б имаат поголема веројатност да страдаат од венски тромбоемболизам – згрутчување што се формира во длабоките вени на нозете, препоните или рацете (длабока венска тромбоза или ДВТ) и може да го прекине неговото патување до белите дробови (пулмонална емболија) во споредба со типот 0, според истражувањето објавено во списанието Blood Transfusion.

  Студијата понатаму покажа дека не-0 типовите со наследна тромбофилија, состојба во која крвта абнормално се згрутчува, го зголемува ризикот трикратно.

  Тип AB: Губење на меморијата
  Иако АБ е најретката крвна група, истражувањето објавено во списанието „Неврологија“ во 2014 година сугерира дека луѓето со оваа крвна група имаат 82 отсто поголеми шанси да развијат когнитивни проблеми што можат да доведат до деменција подоцна во животот отколку луѓето со други крвни групи.

  Авторите на студијата теоретизираат дека тоа би можело да биде затоа што АБ крвта има повисоки нивоа на фактор VIII.

  Тип А или Б: Дијабетес
  Луѓето со крвна група А или Б имаат до 21 отсто поголем ризик за развој на дијабетес тип 2 во споредба со оние со крвна група 0, според истражувањето објавено во списанието Diabetologia. (Оние кои беа Б позитивни имаа најдобри шанси.)

  Иако не се знае точно зошто, една теорија е дека крвната група може да влијае на микробиомот на ГИ, што потоа може да влијае на метаболизмот на гликозата и воспалението.

  Веројатно нема да ви каже ништо за вашата личност
  Постои теорија дека вашата крвна група може да објасни зошто се однесуваме на одреден начин. Иако во голема мера не е докажано, една јапонска студија објавена во PLOS ONE покажа дека некои особини на личноста се разликуваат помеѓу крвните групи.

  Луѓето со тип А, на пример, постигнаа повисоки резултати во упорноста во споредба со типовите Б или О.

  Сепак, дури и истражувачите забележуваат дека нема доволно податоци за да се докаже врската. Сè додека не дознаеме повеќе, се чини дека не можете да ја користите вашата крвна група како жртвено јагне за да се обвинувате за вашето однесување.

  Не треба да го превртувате животот наопаку
  Вашата крвна група секако не е фактор кој ќе ја одреди вашата судбина кога е здравјето во прашање.

  „Важно е да се разбере дека крвните групи варираат меѓу етнички групи и во етничките групи во зависност од тоа каде се населиле за време на миграцијата“, вели д-р Герншајмер.

  „Овие разлики во културите може да доведат до разлики во исхраната и начинот на живот кои дополнително влијаат на ризикот.

  Дополнително, иако постојат многу начини на кои вашата крвна група може да влијае на вашето здравје, Свештеникот Герншајмер вели дека „нема добри докази дека тоа треба да го промени нечиј начин на живот“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img