More

  Состојка која се наоѓа во чајот е многу опасна за црниот дроб и белите дробови. Не го пијте!

  spot_img

  Европскиот систем за брзо предупредување за храна (RASFF) на својата веб-страница објави дека се повлекува уште еден производ.

  Станува збор за чај од нане од Хрватска со суровина, листови од нане, купен во Србија. Пиролизидинските алкалоиди се пронајдени во чајот.

  Пиролизидинските алкалоиди (ПА) можат да бидат многу токсични за луѓето, ЕПО, независна компанија која произведува висококвалитетни ботанички екстракти. Пиролизидинските алкалоиди ги произведуваат растенијата за да се одбранат од штетници и тревопасни животни, а се идентификувани во околу 6.000 ботанички видови.

  Овие соединенија можат да бидат многу опасни за црниот дроб и белите дробови, а случаите на токсичност на црниот дроб од ингестија на растенија со овие соединенија датираат од 1920-тите.

  Најголеми ризици се за големите консументи на чаеви, билни инфузии и мед, но може да се контаминира и добиточната храна. Пиролизидинските алкалоиди можат да навлезат во оваа храна преку диви растенија или полен, во случај на мед.

  Хрватската агенција за храна (ХАХ) наведува дека PA во високи дози може да доведе до откажување на црниот дроб, што може да резултира со смрт. Вообичаен хроничен ефект на PA вклучува штетни ефекти врз црниот дроб, но и врз белите дробови.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img