More

  Децата од Јапонија поради посебниот начин на образование се најсреќни на светот

  spot_img

  Бројни претходни студии покажаа дека децата во Јапонија се најсреќни на светот, а тоа е поради нивниот начин на живот.

  Како што пишува The Asian Parent, јапонските родители имаат посебен пристап кон образованието, кој е сосема различен од остатокот од светот. Ова се некои од нив:

  Родителите во Јапонија се обидуваат уште од мали да ги научат своите деца да бидат независни. На пример, го учат своето дете да оди на училиште без придружба, никогаш не ги решаваат домашните задачи и слично. Сето тоа, објаснуваат психолозите, го поттикнува развојот на независноста кај детето, но и ја зајакнува неговата самодоверба, пренесува Данас.

  Додека повеќето родители често ги споделуваат своите родителски предизвици и неволји, јапонските родители се различни. Истражувањата покажуваат дека тие ги споделуваат своите проблеми поврзани со воспитувањето или семејните работи воопшто со луѓе на кои им веруваат најмногу. Исто така, тие исто така сметаат дека секој разговор за активностите на нивното дете е неприфатлив.

  Иако јапонските родители, како и сите други, се соочени со напорно секојдневие и бројни обврски, сепак секој слободен момент го поминуваат со своето дете. Тие веруваат дека поврзувањето со детето е многу важно за неговиот развој, па затоа никогаш не пропуштаат да му се посветат на детето кога имаат време.

  Јапонските родители цврсто се придржуваат до правилото дека секој оброк (кога е можно) се јаде заедно на масата. Имено, нивните оброци се семејни, а децата често се вклучени во подготовката на храната. Така уште од мали нозе го учат за здрави навики и подготовка на оброци.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img