More

  Денга треската брзо се шири во Европа, ова се симптомите

  spot_img

  Стапката на денга нагло се зголеми во Европа поради климатските промени и наездата на комарци, предупреди Европската агенција за болести.

  Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ЕЦДЦ) откри дека имало 130 локално пренесени случаи на денга во ЕУ/ЕЕА минатата година, во споредба со само 71 во 10-годишниот период помеѓу 2010 и 2021 година.

  Симптомите на денга вклучуваат висока температура, главоболка, болки во телото, гадење и осип.

  Имаше и 713 локално стекнати случаи на вирусот Западен Нил, како и 67 смртни случаи, од девет земји на ЕУ во 2023 година, вклучително и многу региони каде што никогаш претходно не биле пријавени инфекции. Иако ова е пониско од претходната година (1133 случаи), ECDC е загрижен за широката географска циркулација на вирусот.

  Ненадејното зголемување беше поттикнато од климатските промени, кои создадоа еколошки услови погодни за раст на популацијата на комарци кои ги пренесуваат овие патогени во Европа. Локално стекнат случај на вирусот Западен Нил беше откриен во Севиља, Шпанија уште на почетокот на март оваа година.

  „Европа веќе гледа како климатските промени создаваат поповолни услови за инвазивните комарци да се шират во претходно недопрените области и да заразат повеќе луѓе со болести како што е денгата“, рече Андреа Амон, директор на ECDC.

  „Мерките за лична заштита во комбинација со мерките за векторска контрола, рано откривање случаи, навремен надзор, понатамошно истражување и активности за подигање на свеста се најважни во оние области во Европа кои се изложени на најголем ризик“, додаде Амон.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img