More

  Дебелина и депресија: Дали се поврзани?

  spot_img

  Постои силна поврзаност помеѓу дебелината и депресијата. Ако имате еден од условите, поверојатно е дека ќе го имате и другиот, иако не е сосема јасно што е прво и зошто се случува тоа.

  Четириесет и три проценти од возрасните со депресија се исто така дебели, а возрасните со депресија имаат поголема веројатност да бидат дебели отколку возрасните без депресија. Постојат ефективни начини за лекување на двете состојби во исто време, што може да вклучува комбинација од медицински и немедицински пристапи, пишува Very Well Health.

  Оваа статија ја разгледува врската помеѓу дебелината и депресијата, ризиците, третманите и како да изгубите тежина ако имате депресија.

  Поврзаноста помеѓу дебелината и депресијата
  Постои позната врска помеѓу дебелината и депресијата. Депресијата е фактор на ризик за дебелина, а дебелината е фактор на ризик за депресија, иако не е јасно колку едната состојба влијае на другата.

  Истражувањето за тоа дали депресијата е поверојатно да предизвика дебелина или дали дебелината е поверојатно да предизвика депресија, даде мешани резултати.

  Конфликтни теории
  Иако врската помеѓу дебелината и депресијата е опширно истражувана, сè уште не е сигурно зошто едната состојба го зголемува ризикот за другата состојба.

  Постојат докази за биолошка врска помеѓу двете состојби. Дебелината и депресијата споделуваат некои физички механизми, вклучувајќи акутно или хронично воспаление, неурамнотежен цревен микробиом и дисфункција на оската црево-мозок. Масните клетки на адипокин и липокин влијаат на здравјето на мозокот и може да играат улога во поврзаноста помеѓу депресијата и дебелината.

  Депресијата може да доведе до лош избор на храна, нарушен сон, недостаток на енергија и избегнување на вежбање и други активности, а сето тоа може да предизвика зголемување на телесната тежина.

  Иако некои студии укажуваат на генетска врска помеѓу дебелината и депресијата, една студија покажа дека само 12% од генетските компоненти на депресијата се споделени со дебелината. Истражувањата покажаа дека факторите на околината, особено хроничниот стрес, може да играат улога во врската помеѓу дебелината и депресијата.

  Друго истражување покажа дека поголемата масна маса го зголемува ризикот од депресија, но дека депресијата не го зголемува ризикот од дебелина. Истражувањето теоретизираше дека психолошките ефекти на дебелината може да предизвикаат хормонални и метаболички промени во телото, вклучително и отпорност на инсулин и воспаление, кои се поврзани со депресија.

  Долготрајната употреба на одредени антидепресиви може да ја зголеми желбата за храна богата со јаглени хидрати и да доведе до зголемување на телесната тежина.

  Антидепресивите кои најверојатно ќе предизвикаат зголемување на телесната тежина се:

  – Амитриптилин

  – Циталопрам
  – Миртазапин
  – Нортриптилин
  – Тримипрамин
  – пароксетин

  – Фенелзин

  Ризици поврзани со дебелината и депресијата
  Дебелината и депресијата се и главни здравствени проблеми кои негативно влијаат на квалитетот на животот и го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и одредени видови на рак. Имањето на двете состојби, исто така, го зголемува ризикот од хипертензија и висок холестерол.

  Дебелината и депресијата, поединечно или заедно, се исто така поврзани со зголемени посети на примарна и специјалистичка нега, хоспитализација и повисоки трошоци за здравствена заштита во споредба со оние без ниту една од двете состојби.

  Третмани за справување со депресија со дебелина
  Иако постојат ефективни третмани за депресија и дебелина одделно, може да биде предизвик да се третираат двете состојби истовремено. Овие предизвици вклучуваат посета на повеќе даватели на здравствена заштита во текот на долг временски период и наоѓање пристап до и можност за плаќање на третманите. Тековните истражувања се фокусираат на третмани кои управуваат со двете состојби заедно.

  Една студија покажа дека пристапот за заедничка нега кој комбинира третман за слабеење, психотерапија за решавање проблеми и антидепресиви колку што е потребно, помогнал да се намалат симптомите на депресија и да се подобри тежината по 12 месеци во споредба со третманот како и обично од општ лекар.

  Истражувањата, исто така, покажуваат дека губењето на тежината преку диети со ограничени калории може да помогне во подобрувањето на расположението и дека луѓето кои изгубиле тежина известуваат за подобрувања во нивните симптоми на депресија. Во една студија, кетогената диета значително ги намали телесните масти и симптомите на депресија кај пациенти со мултиплекс склероза. Докажано е дека медитеранската и антиинфламаторната исхрана ја подобруваат депресијата.

  Пробиотиците и пребиотиците исто така може да помогнат во спречување и лекување на дебелината и депресијата, но потребни се повеќе истражувања.

  Како реално да изгубите тежина додека сте во депресија
  Слабеењето преку диета и вежбање може да биде потешко ако имате депресија. Ако се борите да изгубите тежина додека сте депресивни, важно е да побарате помош.

  Медицински и бихејвиорални интервенции
  Лековите против дебелина и интензивната бихејвиорална терапија можат да помогнат при губење на тежината и исто така да се спротивстават на зголемувањето на телесната тежина што може да го предизвикаат некои лекови за депресија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img