More

  Оваа година беше извршена првата трансплантација на срце: Едно „да“ спаси четири животи

  spot_img

  Првата трансплантација на срце годинава беше извршена во Србија. Интервенцијата ја изврши екипа на Клиниката за кардиохирургија на Клиничкиот центар на Србија. Благодарение на едно „да“ – спасени се четири животи. Беа извршени и трансплантации на бубрези и црн дроб.

  Кај нас повеќе од 2.000 луѓе чекаат нов орган како лек. Има и многу кои не чекаа – затоа што сè уште ги нема доволно оние неопходни „да“. Неодамна згасна уште еден млад живот, бидејќи важното, неопходното „да“ не стигна навреме за ново срце за 21-годишен млад човек. Тоа, како што изјави за РТС професорот Светозар Путник, е нешто со што професионалците никогаш не можат да се помират.

  „Минатата година направивме пет трансплантации на срце, тој метод се обидуваме да го замениме со поставување на вештачка пумпа, но тоа не е долгорочно решение“, вели професорот Путник.

  Помеѓу 50 и 60 луѓе чекаат трансплантација, а постојано имаме прилив на нови пациенти кои или чекаат во болнички услови за трансплантација, што значи дека се во животна опасност или имаат направено некоја процедура, како што е поставувањето на вештачка пумпа, а пресадување чекаат во домашни услови.

  „Тоа е болест која не бира, од кардиомиопатија, која ги погодува сите возрасти, до срцеви залистоци“, вели професорот Путник.

  Тој вели дека 11 години Клиничкиот центар на Србија се бори за програмата за трансплантација на срце да покаже дека можеме да ги постигнеме истите резултати како и најдобрите центри во светот.

  „Тоа е стандардна медицинска програма која се одвива во светот веќе 60 години. Ништо не ни преостанува освен да се бориме за секој живот, а 11 години сме подготвени во секој момент на таа процедура“, нагласи професорот Путник.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img