More

  Дали знаете што е забрането во Германија? Некои работи може да ве изненадат

  spot_img

  Кога сонцето сјае во лето, многу возачи се обраќаат кон очилата за сонце за да обезбедат подобра видливост, но оваа навика некои возачи може да ги чини многу пари.

  Безбедно возење со очила за сонце
  Неправилната употреба на очила за сонце во автомобилот не само што може да ви го оштети видот, туку може да доведе и до парични казни, доколку сте во Германија, пишува списанието Fenix.

  Носењето очила за сонце додека возите е генерално дозволено, па дури и препорачано во многу ситуации.Сепак, постојат одредени критериуми кои мора да се исполнат за очилата за сонце да бидат соодветни за употреба во сообраќајот. Која – прочитајте подолу.

  Ниво на сенка: Очилата за сонце треба да имаат максимална нијанса од категорија 3, што одговара на пренос на светлина од 8 до 18 проценти. Оваа сенка ги штити очите од заслепувачка светлина без заматување на видот.

  Вид: Ако имате слаб вид, очилата за сонце мора да имаат соодветна корекција. Без ова прилагодување, постои ризик од казни до 25 евра, бидејќи тоа се смета за прекршување на условите за возење автомобил.

  Намалување на отсјај: Поларизираните леќи се особено корисни бидејќи можат да го намалат отсјајот од сјајните површини како што се влажните патишта или други возила.

  Пренос на бои: леќите за очила не треба премногу да ги искривуваат боите за да не се мешаат во препознавањето на сообраќајните сигнали и знаци.

  Дизајн и вклопување на рамката: Рамката не треба да биде премногу широка или премногу дебела за да не го ограничува периферниот вид. Очилата треба добро да стојат и не треба да се лизгаат од лицето.

  Квалитет на објективот: висококвалитетните леќи без изобличување се важни за јасен и остар вид.

  Усогласеност со стандардите: Во ЕУ, очилата за сонце мора да го исполнуваат стандардот EN ISO 12312-1 за да се сметаат за безбедни.

  Очилата за сонце во автомобилот се ризик
  Покрај безбедното користење на очилата, постои уште еден, често заборавен ризик: ризикот од пожар.

  Според противпожарната служба, оставените очила во автомобилот може да предизвикаат пожар.

  Ова се должи на таканаречениот ефект на запалено стакло, во кој сончевата светлина се фокусира преку заоблената леќа на очилата. Доколку ова концентрирано зрачење погоди запалив материјал, може да предизвика пожар, јавуваат германските медиуми.

  За очилата за сонце да не прават проблеми, постојат корисни совети кои секој може да ги усвои.

  Еве како да ја заобиколите евентуалната забрана за носење очила за сонце во автомобил:

  Користете само очила одобрени за патишта кои ги исполнуваат горенаведените критериуми.
  Не оставајте очила за сонце на контролната табла или на други погодни места во автомобилот за да го избегнете ефектот на стакло што гори.
  Важно е да се информирате за законските барања за вашите очила да ги исполнуваат потребните стандарди.
  Со овие мерки возачите го штитат и своето возило и себеси од можни опасности. Добро избраниот пар очила за сонце може да го направи летото во автомобилот попријатно, а во исто време и безбедно, пишуваат германските медиуми.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img