More

  Летен Свети Никола – што е добро да се прави на овој ден?

  spot_img

  Празникот се нарекува летниот Свети Никола, иако според календарот не припаѓа на летото, бидејќи тој ден обично е убаво времето.

  Православните верници денеска го слават летниот Свети Никола, празник што го означува пренесувањето на моштите на светиот отец Николај – Мирликискиот чудотворец од Мира во Ликија во Бара во Италија во 1087 година.

  Празникот се нарекува летниот Свети Никола, иако според календарот не припаѓа на летото, бидејќи тој ден обично е убаво времето. Тоа е празник за верниците кои го слават Свети Никола на 19 декември, додека зимскиот Свети Никола е празник за оние кои го слават летото.

  Обичаи
  Според верувањата, на овој ден не се препорачува перење алишта, чистење на домот или извршување на какви било домашни работи.

  Во некои краишта е зачуван обичајот за подарување на децата на овој празник, бидејќи Свети Никола е нивниот заштитник.

  Кој беше Свети Никола?
  Свети Никола е роден во градот Патара, во областа Ликија, на територијата на денешна Мала Азија. Бил единствено дете и потекнувал од богато и угледно семејство. Неговите родители Теофан и Нона биле од високата класа и често давале милостина на сиромашните.

  Името го добил по неговиот вујко Николај, епископ на градот Патара. Се замонашил во манастирот Нови Сион и бил признат за светец за време на неговиот живот. Подоцна станал архиепископ на градот Мира во Ликија, каде што бил погребан.

  По смртта на неговите родители, Никола го подели своето богатство на сиромашните. Како архиепископ во градот Мир ги поучувал луѓето во верата, ги посетувал болните, посетувал градови и села и откупувал затвореници.

  Починал на 19 декември 345 година и тој ден се слави како негов спомен.

  Српските семејства кои го сметаат Свети Никола за свој покровител, го слават како крштенска слава. Свети Никола е заштитник на патниците, рибарите, морнарите и рафтерите.

  Православните верници го гледаат како борец за верата Христова, а неговото име значи „народен победник“. Се верува дека со своите чудотворни моќи им помага на болните и изнемоштените, пренесува Danas.rs.

  Според преданието, свети Николај му го вратил видот на Стефан Дечански, кој потоа со сребро го украсил храмот во кој се чуваат моштите на светителот и испратил богати донации за негово опремување.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img