More

  Дали жештините во март најавуваат температури од 50 степени во лето?

  spot_img

  Март е официјално најтоплиот месец во историјата на мерењата, а почетокот на април донесе големи временски флуктуации и летни температури. Ако веќе се соочуваме со невообичаено топло време, какви температури може да очекуваме во лето?

  Помошникот на директорот на Републичкиот хидрометеоролошки завод (РХМЗ), Горан Михајловиќ за РТС објаснува дека забележаните температурни рекорди се првенствено резултат на активноста на Ел Нињо, глобален феномен кој е активен од средината на претходната година.

  „Тој сега влегува во помирна фаза и пад. Но, во претходните осум до девет месеци имавме многу интензивна активност“, изјави Михајловиќ за РТС. Тој, исто така, укажува дека задоцнетите ефекти на Ел Нињо сепак ќе се почувствуваат низ целата планета во наредните месеци.

  Друг фактор, како што објаснува Михајловиќ за РТС, влијаел на тоа да имаме лето во април е т.н. Северноатлантската осцилација, која го спречила продирањето на студениот воздух. „Затоа зимата ни беше многу блага, а од друга страна, спречувањето на продор на ладен воздух овозможува помали процеси кои се континентални, а кои потоа влијаат да имаме прилив на првенствено тропски или медитерански воздух“, изјави тој за овој медиум.

  Вистинско освежување следната недела
  Михајловиќ за РТС посочува дека следната недела не очекува вистинско освежување, со температури кои ќе бидат просечни за овој период од годината, односно за 15 степени пониски од оние што ги одбележаа претходните денови – ова освежување ќе трае пет до седум дена, а ќе донесе и дожд.што е многу неопходно за земјоделците.

  „Само во ноември имавме вишок, односно вишок на врнежи во однос на просекот. Во останатите месеци најмногу имавме недостаток на врнежи, недостаток на снежна покривка, што е многу важно за земјоделството. Значи, врнежите кои се очекуваат од средината на следната недела ќе бидат многу значајни и пред се добредојдени“, изјави Михајловиќ за РТС.

  Во последните десет дена од април повторно ќе имаме топло и пријатно време со температури меѓу 20 и 25 степени, претежно без врнежи, пишува РТС.

  Дали во лето ќе имаме температури до 50 степени?
  Според некои најави, летово би можеле да се соочиме со температури и до 50 степени, пишува РТС.

  „Прерано е, а можеби и премногу сензационално да се зборува за 50 степени, со оглед на тоа што не е, да речеме, максималната температура, апсолутниот рекорд од 2007 година за Србија е 44,9 степени“, изјави Михајловиќ за РТС.

  Очекуваната прогноза за летната сезона е дека можеме да очекуваме некаде помеѓу 35 и 50 тропски денови – ова се денови со максимална температура над 30 степени. Генерално, цело лето би имало малку повисока просечна температура, околу два степени во однос на просечната, но врнежите се очекуваат да бидат во рамките на просекот, така што не треба да очекуваме екстремно топло лето“, заклучил Горан Михајловиќ за РТС. .

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img