More

  Дали самофотографирањето е навистина опасно за здравјето?

  spot_img

  Селфито стана многу интересна тема за истражувачите, за кои популарноста на самофотографиите им отвори истражувачки проблеми за влијанието на самофотографирањето врз менталното здравје на младите и возрасните.

  Иако на прв поглед селфито не претставува ништо значајно, интересно е тоа што многу луѓе не знаат дека прекумерното фотографирање селфи во последните неколку години предизвика смртоносни несреќи, а беше пронајдена силна врска помеѓу самофотографирањето и нарцизмот, недостатокот на самодоверба, осаменоста, депресијата и бројни други проблеми поврзани со менталното здравје.
  Во 2014 година, на интернет се појави интересна приказна во која се тврдеше дека Американската психијатриска асоцијација (АПА) го класифицирала „селфитисот“ како ново ментално нарушување. Според авторот на статијата, организацијата го дефинирала селфитисот како опсесивно-компулзивна желба да се фотографирате себеси и да ги објавите фотографиите на социјалните мрежи како форма на компензација за недостатокот на самодоверба и пополнување на празнината во приватниот живот на една личност. .

  Повеќе за ова на порталот „Мајка и дете“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img