More

  ОН: Стотици убиени во Авганистан откако Талибанците се вратија на власт

  spot_img

  Стотици луѓе се убиени во Авганистан откако талибанците ја зазедоа земјата пред речиси една година, иако целокупната безбедност оттогаш е подобрена, соопштија Обединетите нации.

  Во својот извештај, Мисијата за помош на Обединетите нации за Авганистан ја истакна лошата состојба на жените и девојчињата откако Талибанците ја презедоа власта и дека многу од нивните човекови права им се одземени.

  „Нашиот мониторинг открива дека, и покрај подобрената безбедносна ситуација, од 15 август 2021 година, народот на Авганистан, особено жените и девојчињата, се лишени од целосното уживање на нивните човекови права“, се наведува во извештајот.

  Околу 700 луѓе се убиени и 1.400 ранети од средината на август 2021 година, кога талибанците го зазедоа главниот град на Авганистан, Кабул, додека САД и НАТО беа во последните недели од нивното повлекување од земјата.

  Повеќето од тие жртви се поврзани со нападите на огранокот на Исламската држава во земјата, лутиот ривал на талибанците, чија цел беа етничките и верските малцински заедници.

  Бомбардирањата и другите напади врз цивили се чести во Авганистан, кои често се насочени кон шиитското етничко малцинство. Огранокот на Исламската држава во земјата ја презеде одговорноста за повеќето од нападите.

  Во извештајот на ОН се додава дека лишувањето на жените од многу права е една од најистакнатите форми на дејствување на талибанската администрација.

  Жените и девојчињата се постепено ограничени и во многу случаи целосно лишени од нивните права за целосно учество во образованието, на работното место и другите облици на јавниот и секојдневниот живот.

  Одлуката да не се дозволи девојчињата да се вратат во средно училиште значи дека многу генерации нема да ги завршат целосните 12 години основно образование, соопштија ОН.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img