More

  Дали е опасно да се пие кафе додека земате антибиотици?

  spot_img

  Некои лекови не смеат да се мешаат со одредени супстанции, вклучувајќи го и кофеинот. Всушност, мешањето кафе и антибиотици може да доведе до несакани ефекти или да влијае на тоа колку добро функционира вашиот лек.

  Значи, можете ли да пиете кафе со антибиотици? Еве сè што треба да знаете за комбинацијата на кофеин и антибиотици.

  Антибиотици кои влијаат на кофеинот
  Антибиотиците се вид на лек кој се користи за лекување на бактериски инфекции. Но, некои од овие лекови може да влијаат на тоа како кофеинот во комбинација со нив ќе влијае на вашето тело.

  На пример, одредени антибиотици всушност можат да го спречат вашето тело да го разградува кофеинот, што може да ги засили ефектите на кофеинот, пишува LiveStrong.

  Мешањето на кофеин и антибиотици може да доведе до симптоми како што се анксиозност, забрзан пулс и проблеми со спиењето.

  Најчестите антибиотици
  Ако размислувате да пиете кафе и антибиотици, еве неколку лекови кои можат да имаат интеракција со овој стимуланс.

  1. Флуорохинолони
  Флуорокинолоните се антибиотици кои се користат за лекување на различни бактериски инфекции и најдобро се земаат без кофеин, бидејќи тие можат да ги зголемат несаканите ефекти на кофеинот, според Националната здравствена служба.

  Тие вклучуваат различни видови на флуорохинолони како што се ципрофлоксацин, левофлоксацин и гемифлоксацин.

  2. Тетрациклини
  Тетрациклините се класа на антибиотици кои се користат за лекување на различни инфекции, вклучувајќи пневмонија, инфекции на уринарниот тракт и акни, според NLM. Вообичаените тетрациклински антибиотици вклучуваат доксициклин, миноциклин и демеклоциклин.

  Иако истражувањата се ретки, една постара студија во Тропскиот весник за фармацевтски истражувања покажа дека кофеинот може да го намали антибактерискиот ефект на тетрациклин.

  Сепак, потребни се понови истражувања за подобро да се утврди дали кофеинот и тетрациклинот комуницираат.

  Како и секогаш, најбезбедно е да го прашате вашиот лекар дали можете, на пример, да земете доксициклин и кафе. Тие можат да ви кажат дали е подобро да го прескокнете кофеинот додека не ви истече рецептот или дали е во ред да ја пиете вашата дневна доза кафе.

  Антибиотици кои влијаат на кофеинот
  Ако пиете многу кафе, чај, енергетски пијалоци или земате апчиња за кофеин, разговарајте со вашиот лекар за тоа како внесот на кофеин може да влијае на ефикасноста на антибиотиците.

  Тоа е затоа што кофеинот потенцијално може да влијае на тоа како функционираат вашите лекови.

  Навистина, една студија од јули 2017 година во Acta Biochimica Polonica покажа дека кофеинот може да влијае на моќта на антибиотиците. Во некои случаи, кофеинот може да ја зголеми моќта на антибиотиците, потенцијално предизвикувајќи штетни несакани ефекти.

  Авторите на студијата препорачуваат избегнување на големи дози на кофеин – како што е количината која се наоѓа во енергетските пијалоци.

  Ако ви препишале антибиотици, разговарајте со вашиот лекар дали треба привремено да го ограничите или прекинете внесот на кофеин за да бидете сигурни дека безбедно го земате лекот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img