More

  Едноминутен тест ќе открие дали имате добро или лошо држење на телото

  spot_img

  Лошо држење, спуштени раменици, стуткани…. тие не само што го расипуваат вашиот целокупен изглед, туку можат негативно да влијаат и на вашето здравје. Начинот на кој седиме или стоиме е клучен за здрав рбет и живот без болка.

  Болката во долниот дел на грбот е еден од најчестите здравствени проблеми денес, а се проценува дека 80% од населението има барем една болка во долниот дел на грбот или лумбалниот, долниот дел од ‘рбетот во текот на нивниот живот, според податоците од Плива. Веб-страница Здравје.

  За да ја објасни важноста на држењето на телото за нашето физичко и ментално здравје, Џули Џенингс, независен професионален терапевт, сподели со Mirror како можете да препознаете дали имате лошо држење и што може да значи.

  „Лошото држење може да предизвика хаос по вашето здравје, особено ако не го решите тоа. Седењето стуткано на софи и над маси е штетно за здравјето. Од болна болка во грбот и вратот до дигестивни проблеми, лошото држење може да доведе до некои непријатни долгорочни ефекти кои може да се влошат како што стареете“, рече Џенингс.

  Таа нагласува дека продолжената вкочанетост на зглобовите и мускулите може да доведе до ограничена подвижност, губење на функцијата и независноста, артритични состојби, респираторни заболувања, проблеми со мочниот меур и цревата, како и зголемен притисок врз срцето и циркулаторниот систем, пренесува Ординација.хр.

  Како да се направи тест?
  Ако не сте сигурни за квалитетот на вашето држење, можете да направите едноставна проверка. Џенингс го советува следново:

  – Потпрете го задниот дел од главата на ѕидот

  – Ставете ги петите на 15 сантиметри од ѕидот

  – Задникот и рамената мора да ја допираат површината на ѕидот

  Ако имате добро држење, растојанието помеѓу вратот и долниот дел на грбот треба да биде помало од 5 сантиметри од ѕидот. Поголемиот јаз укажува на лошо држење на телото и искривен ‘рбет.

  Ако вашето држење е причина за загриженост, не е предоцна да започнете да развивате и подобрувате навики – со преземање акција сега, можете да ги забавите негативните ефекти од лошото држење и, во некои случаи, целосно да ги запрете.

  Вежби за подобро држење на телото
  Редовното истегнување ви помага да изградите сила со ставање на вашите мускули во работа. Постојат многу различни видови на истегнување за да одговараат на сите различни нивоа на флексибилност и мобилност.

  „За да го подобрите вашето држење, погрижете се да се фокусирате на истегнувања кои го таргетираат грбот, вратот и т.н основни мускули (централен дел од телото). Ако не сте сигурни од каде да започнете, можете да следите едноставни упатства на YouTube или да одите на часови по јога за почетници во вашата локална област“, ​​советува Џенингс.

  Со текот на времето, многумина од нас го развиваат она што е познато како удобно држење – најудобната положба што ја заземаме на одредено седиште, но во многу случаи оваа позиција не е поддршка.

  „За да вежбате правилно седење, без разлика дали е тоа на кауч, биро или фотелја, направете свесен напор да седите рамно со стапалата рамни на подот со свиткани колена на 90 степени. Вашата глава треба да биде избалансирана над рамената, а не навалена напред, а вашиот ‘рбет треба да ја следи својата природна кривина“, рече Џенингс.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img