More

  Дали често јадете конзервирана туна? Дефинитивно треба да ги земете предвид овие три работи

  spot_img

  Прекумерното консумирање на конзервирана туна може да има негативни здравствени ефекти.

  1. Жива и тешки метали
  Еден од главните недостатоци на честото консумирање на конзервирана туна е присуството на жива во оваа риба, пишува Нови лист.

  Во зависност од тоа колку и пред се од типот на туна што ја јадете, можно е да внесете повеќе или помалку големи количини од оваа супстанца, што доведува до потенцијални здравствени ризици.

  Овој метал може да се акумулира во човечкото тело, што доведува до потенцијални невролошки и развојни проблеми.

  Студијата од 2020 година објавена во списанието „Environmental Research“ покажа дека големата потрошувачка на риба со висока содржина на жива, како што е туната, може да го зголеми ризикот од невролошки нарушувања.

  Живата, која навлегува во околината поради различни видови производствени активности, се депонира во езерата, реките и океаните.

  Оттука очигледно влегува во животниот циклус на водните организми.

  Но, живата во океаните е исто така производ на распаѓањето на природниот органски јаглерод, објавија научниците во списанието Global Biological Cycles.

  Кога живата влегува во водата, и во двата случаи, микроорганизмите ја претвораат во високо токсична форма наречена метилжива, која се акумулира во месото на рибата што ја јадеме.

  Метил живата се акумулира особено кај поголемите предатори, поради што поголемите риби, како што е туната, се поризични за консумирање од, на пример, сардините.

  Затоа, рибите имаат различни нивоа на жива. Конзервираната туна има релативно високо ниво на жива, така што нејзината потрошувачка потенцијално може да стане штетна над три порции неделно.

  Според американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), речиси секој има мала количина на метил жива во крвта (но под нивото што може да предизвика здравствени ефекти).

  Но, метилживата е моќен невротоксин, така што јадењето премногу риба всушност може да предизвика труење со жива.

  Симптомите вклучуваат чешање или пецкање во прстите на рацете и нозете, мускулна слабост, проблеми со координацијата, нарушувања на говорот и слухот и намален периферен вид.

  Исто така, треба да се забележи дека високото ниво на жива кај трудниците е исклучително опасно и може да предизвика нарушувања на централниот нервен систем кај нивните деца.

  2. Бисфенол А (БПА)
  Присуството на жива секако не е единствената добра причина да се ограничи потрошувачката на туна.

  Некои лименки туна може да содржат БПА, соединение што се користи во пакувањето кое може да го наруши ендокриниот систем.

  Истражувањето објавено во „Journal of Endocrinological Investigation“ во 2021 година ја поврзува изложеноста на БПА со хормоналните промени.

  Како што покажа една неодамнешна студија спроведена од списанието „Ил Салвагенте“, сите конзерви туна анализирани од лабораториски техничари од групата Маурици содржеле траги од бисфенол А, супстанца за која ЕФСА исто така ги зголемила праговите на дозволената граница на миграција со дури 100 пати.

  За да се надмине ова, се препорачува да се избере стаклена амбалажа, која е најбезбедна од оваа гледна точка.

  3. Натриум и конзерванси
  Конзервираната туна често содржи големи количини на натриум и конзерванси, кои можат да бидат штетни за здравјето на срцето и крвниот притисок.

  Студијата од 2019 година ја истакна врската помеѓу прекумерната потрошувачка на натриум и хипертензијата.

  Поради оваа причина, секогаш обидувајте се да ги читате етикетите и одлучете се за верзии со малку натриум без додадени конзерванси.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img