More

  Луѓето со сини очи имаат зголемен ризик за развој на оваа болест

  spot_img

  Иако сините очи се поврзани со помал ризик од одредени здравствени состојби, тие се исто така поврзани со потенцијално зголемен ризик за другите, особено кога станува збор за дијабетес тип 1.

  Врската помеѓу сините очи и дијабетесот тип 1 доаѓа од наодите од студијата од 2011 година.

  Тим научници ја испитувале бојата на ирисот на примерок од повеќе од 280 луѓе на кои им бил дијагностициран дијабетес тип 1. За споредба, научниците ја разгледале и бојата на ирисот на речиси 300 учесници кои ја немале оваа состојба, пренесува Health Digest.

  Утврдено е дека сините очи се значаен фактор на ризик за развој на дијабетес тип 1.

  Дијабетесот тип 1 е автоимуна состојба во која телото го спречува панкреасот да произведува соодветни количини на инсулин. Како резултат на тоа, телото не е во состојба да го претвори шеќерот во крвта во енергија. Инсулинот го постигнува тоа така што го олеснува влегувањето на шеќерот од крвта во нашите клетки, но бидејќи нема каде да оди, шеќерот се акумулира во крвта.

  Иако луѓето со сини очи се повеќе склони кон оваа состојба, имајте на ум дека има и други здравствени проблеми од кои бојата на очите може да заштити. На пример, познато е дека луѓето со сини очи имаат помал ризик од катаракта отколку луѓето со темни очи.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img