More

  Што би можела ЕУ да отстрани од медитеранската исхрана и каков ефект би имал тоа?

  spot_img

  Научниците размислуваат да го исфрлат црвеното вино од медитеранската исхрана, која се промовира како најздрава исхрана во светот.

  Заедно со рибата, маслиновото масло, свежото овошје и зеленчукот, црвеното вино во умерени количини отсекогаш се сметало за една од причините за подолг животен век на јужните Европејци, бидејќи соединенијата кои се наоѓаат во лушпата од грозје можат да помогнат во заштитата од срцеви заболувања, деменција и други болести.

  Медитеранската исхрана обично препорачува мала или две чаши црвено вино дневно со оброците.

  Но, некои истражувања сугерираат дека не постои безбедна количина на алкохол и дека целосната апстиненција е најдобра.

  Европскиот совет за истражување финансираше четиригодишна студија во која беа вклучени 10.000 Шпанци за да се види како умереното консумирање вино влијае на здравствените проблеми како што се срцевите заболувања и дијабетесот.

  Д-р Мигел Мартинез-Гонзалес, кој го води истражувањето на Универзитетот во Навара во Памплона, Шпанија, минатиот месец објави труд со наслов „Дали треба да го елиминираме виното од медитеранската исхрана?“.

  Неговото истражување сугерира дека тоа би ја намалило ефикасноста на таа диета, но тој исто така стравува дека ќе ги поттикне луѓето да пијат прекумерно.

  Доколку Европската унија ги прифати заклучоците на д-р Мигел Мартинез-Гонзалес и неговиот тим, црвеното вино повеќе нема да биде на листата на намирници вклучени во медитеранската исхрана, пренесува Index.hr.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img