More

  Човиќ контра ставовите на САД: Не се откажува од новата компанија за Јужна интерконекција, измените на Изборниот закон ги нарече „мал инструмент за одвраќање“

  spot_img

  Лидерот на ХДЗ, Дргана Човиќ, денеска зборуваше за договорите постигнати меѓу лидерите на коалициските партии на државно ниво, но одговори на ставовите искажани од Амбасадата на САД во Босна и Херцеговина. Одговарајќи на прашање на новинарката Нова БХ, тој рече дека денеска до амбасадата на САД испратиле предлог закон за јужна гасна интерконекција, со кој се предвидува формирање на компанијата Јужна плинска интерконекција д.о.о. во сопственост на Владата на ФБиХ. Тој зборуваше и за „решенија“ за измени на Изборниот закон што ги предлага ХДЗ и ги нарече „мал инструмент за одвраќање“.

  Човиќ истакна дека измените на Изборниот закон не се прават со политички туку со законски измени и корекции во три области.

  „Многу кратки промени за Претседателството еден член, многу кратки промени за ЦИК и детални промени за техничките проблеми со кои сега се соочуваме. Што се однесува до Претседателството, една мала измена која менува и додава едно дополнување во однос на изборот на тројца членови на Претседателството. Ништо не се менува при изборот на бошњачки и српски членови, но во случајот со Хрватите се воведува мал инструмент за одвраќање. Тоа ќе биде само мало дополнување дека кој и да победи на федерално ниво мора да победи на територијата на петте кантони кои се дефинирани таму. Со други зборови, тој сегмент нема ни да мора да се користи, ќе биде доволно мотивирачки за оние кои со бошњачки гласови избраа двајца членови на Претседателството. Сите мои колеги рекоа дека нема смисла бошњачкиот народ да избира хрватски член на Претседателството, затоа еве ќе дадеме задоволство со тој елемент на мало одвраќање, ништо повеќе од тоа“, рече Човиќ.

  Што се однесува до ЦИК, вели дека е разговарано, но дека е тешко да се договорат технички измени поради големиот број членови. Сега е оставено на работните групи да се обидат да најдат решение следната недела.

  На изјавите на западните партнери дека е неопходно да се почитуваат пресудите на Европскиот суд за човекови права, а на американската амбасада дека предлогот на ХДЗ не го предвидува тоа, тој изјави дека се согласиле за измена на Уставот бидејќи без нив не е можно да се спроведат пресудите од Стразбур и нагласи дека тие се за спроведување на сите пресуди.

  И тоа што го предлагаме, не предлагаме никакви промени на теоретските единици, сепак е една изборна единица“, рече тој.

  Кога беше во прашање законот за јужна интерконекција, остана на ставот – да се формира нова компанија.

  „Денеска ги информиравме нашите колеги од Република Хрватска, на колегите од Американската амбасада им дадовме предлог закон за јужна гасна интерконекција, со кој се предвидува основање на компанијата Јужна плинска интерконекција д.о.о во согласност со тој закон. со сопственост на Владата на ФБиХ 100 проценти и мислам дека тука е решението. Мора да седнеме и да го најдеме вистинскиот начин да избегнеме такви прашања и создавање тензии околу стратешко прашање“, рече Ќовиќ и додаде дека овој проект ќе ја освежи Херцеговина.

  За потсетување, американската амбасада во одговорот до N1 навела дека ваквиот закон, кој предвидува создавање на нова компанија, ќе го закопа овој проект. Му испратија и јасна порака.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img