More

  Четири кафулиња, јавна куќа и аптека: Дали е ова најнаселениот остров на светот?

  spot_img

  Мигинго во езерото Викторија се смета за еден од најнаселените острови во светот. Околу илјада жители живеат на приближно 2.000 квадратни метри.

  Воздушните фотографии од островот Мигинго изгледаат нереално. Тој е еден од најнаселените острови во светот, кој се простира на само 2.000 квадратни метри во африканското езеро Викторија, и каде живеат околу илјада жители.

  Овој остров започна конфликт меѓу Кенија и Уганда бидејќи и двете земји го сметаат за нивна сопственост иако географски припаѓа на територијата на Кенија, пренесува Pun kufer.

  Се претпоставува дека двајца кениски рибари Далмас Тембо и Џорџ Кибебе биле првите жители на овој остров. Наводно го населиле во 1991 година, иако бил покриен со плевел, а по него лазеле бројни змии.

  Угандскиот рибар Џозеф Нсубуга еднаш раскажа како официјално почнал да се населува на островот кога пристигнал во 2004 година. Тогаш никој не живееше на Мигинго, а Нсубуга најде само една напуштена куќа.

  Со оглед на тоа што во водите околу Мигинго има многу риби, рибарите од други африкански земји како Танзанија со текот на времето се преселиле во неа. Официјалната листа од 2009 година наведува дека островот е населен со 131 лице, иако денешните бројки се осум пати поголеми.

  Куќите се буквално една врз друга, а покрај едноставните живеалишта, островот има и четири кафулиња, јавна куќа и аптека.

  Најдобро од сè, веднаш до Мигинг се наоѓа поголемиот остров Усинго, кој е практично ненаселен. Жителите на Мигинг не сакаат да живеат таму бидејќи наводно е посетен од демон, но исто така е подложен на чести напади на пирати кои талкаат по ова најголемо тропско езеро во светот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img