More

  Честиот „микрострес“ ја троши енергијата и резултира со големи здравствени проблеми

  spot_img

  Сите сме изложени на бројни „микро-стресори“, некои од нас повеќе од другите. Овие „испакнатини“ на нашиот животен пат се толку мали и кратки што едвај ги регистрираме, но можат да ни направат големи здравствени проблеми.

  Микро-стресорите не можат да се споредат со „макро-стресорите“, како на пример да ве брка автомобил со трудница која штотуку родила или да возите автомобил со скршени сопирачки без претходно да го регистрирате.

  Но, иако микро-стресот може да изгледа безопасен поединечно, кумулативно може значително да ја исцрпи вашата енергија и да го оштети вашето физичко и емоционално здравје, предупредуваат тројца американски научници.

  Во една статија објавена во Harvard Business Review, заснована на студија за животниот стил на 300 луѓе кои работат на работни места на високо ниво во мултинационални организации и глобален примерок од повеќе од 11.000 луѓе, научниците Роб Крос, Карен Дилон и Кевин Мартин претставија начин да се идентификуваат изворите на чести микростресори и како да се намалат нивните последици.

  Крос и Дилон се коавтори на неодамна објавената книга, Ефектот на микро стрес: Како малите работи се надополнуваат на големите проблеми – и што да се прави за тоа.

  Тие препорачаа три начини да помогнат да се држат под контрола микростресорите:

  1. Започнете со мали димензии
  Најдобро е да започнете со обид да решите еден мал проблем неделно.

  Ако сметате дека не можете целосно да им верувате на колегите, можете, на пример, да имате пријателски разговор со нив за тоа.

  Кажете им на што работите таа недела и прашајте ги како се справуваат со работните обврски. Ова може да помогне да се изгради меѓусебна доверба и да се намалат вашите грижи.

  2. Управувајте со вашите односи
  Главниот микро-стрес што го наведоа повеќето испитаници беше „исцрпувачка или негативна интеракција“ со членовите на семејството или пријателите.

  Обраќањето на овој микро-стресор нема да значи прекинување на контактот со овие луѓе, бидејќи најчесто не можете да ги избегнете, туку преформулирање на меѓучовечките интеракции кои најефективно ќе го ограничат изворот на микростресот, велат истражувачите.

  Еден испитаник се сеќава на редовните посети на неговите родители кои траеле два и пол часа или подолго во сабота или недела, кои биле особено стресни за него бидејќи траеле неодредено.

  „Лекот“ за ова на крајот беше одлуката да ручам час и половина со мајка ми откако ќе заминам од работа рано во петокот попладне. Така, испитаникот доби бесплатен викенд за други активности и приоритети.

  3. Обидете се да усвоите „мултидимензионален“ начин на живот
  Без разлика дали станува збор за волонтерска работа, ново хоби или проширување на вашиот социјален круг, додавањето нова димензија во вашиот живот може да помогне да се намали влијанието на микростресорите, открија истражувачите.

  Тие рекоа дека најсреќните субјекти во нивното истражување биле подобро способни да ги стават микростресорите во перспектива и да препознаваат тривијалности, во голем дел затоа што новодојденците припаѓале на две или три групи луѓе надвор од нивната работа и семејни кругови, што им овозможило да почнат да се занимаваат со активности. тоа им беше важно..

  Тоа во суштина ги „вакцинираше“ против микростресот и им помогна да се „издигнат над“ работите на кои не можеа да ги контролираат и да влијаат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img