More

  Бројот на смртоносни напади на ајкула речиси ќе се удвои во 2023 година

  spot_img

  Бројот на смртни случаи од неиспровоцирани напади на ајкули ширум светот во 2023 година се искачи на речиси двојно повеќе од просекот во претходните пет години, според Меѓународното досие за напад на ајкула (ISAF) што го води Универзитетот во Флорида.

  Истражувачите на ИСАФ потврдија 14 смртни случаи поврзани со ајкули, вклучително и 10 категоризирани како неиспровоцирани, според податоците објавени во понеделникот. Бројката е речиси двојно поголема од просекот на шест непредизвикани смртни случаи годишно во 2018-2022 година.

  Во извештајот на ИСАФ се наведува дека имало 69 неиспровоцирани каснувања од ајкула и 22 каснувања кои биле испровоцирани, односно тие биле резултат на човечки обиди да воспостават некаква интеракција со ајкулата. Бројката е во согласност со просечните 63 напади годишно во петгодишниот период од 2018 до 2022 година.

  „Ова е во рамките на нормалниот број на каснувања, иако смртните случаи оваа година се малку вознемирувачки“, рече Гевин Нејлор, директор на програмата за истражување на ајкули при Природно-историскиот музеј на Флорида.

  Повеќето од нападите се случија во Соединетите Американски Држави, 36 од кои две жртви и Австралија, која имаше 15 напади од кои четири жртви. Три од четири смртни случаи во Австралија се должат на напади од бела ајкула врз сурфери, соопшти ИСАФ.

  Тројцата австралиски смртни случаи се случија околу полуостровот Ејр во близина на брегот на Јужна Австралија, оддалечена дестинација за сурфање дом на колонии на фоки и големи бели ајкули.

  „Ако бела ајкула тргнува по фока и фоката го знае тоа, белата ајкула нема шанси“, рече Нејлор.

  „Фоките се навистина пргави, па затоа се повредени само оние кои се плеткаат и безгрижно се вртат по површината. И вака изгледа сурфер“.

  Најголем дел од каснувањата (42 отсто) биле поврзани со сурфање и други спортови на табла, додека пливачите биле жртви во 39 отсто од инцидентите, покажуваат податоците.

  Ризикот од каснување од ајкула останува исклучително низок, соопшти универзитетот, нагласувајќи дека е поверојатно да се добие на лотарија отколку да биде нападнат од ајкула.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img