More

  Шмит: Враќањето на довербата на јавноста во изборниот систем е итен приоритет

  spot_img

  Високиот претставник Кристијан Шмит учествуваше на состанокот на „Групата на пријатели на Западен Балкан“ во Рим.

  Теми на средбата, на која присуствуваа и министрите за надворешни работи на Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Северна Македонија и Србија, беа економските перспективи и европската интеграција на регионот.

  Високиот претставник се сретна и со Александар Шаленберг, министер за надворешни работи на Австрија, Елмедин Конаковиќ, министер за надворешни работи на Босна и Херцеговина и Јан Маријан, заменик министер за надворешни работи на Чешката Република и разговараше со нив за политичката ситуација во БиХ и регионот на Западен Балкан.

  Високиот претставник изјави дека отворањето на пристапните преговори ќе биде единствена можност за Босна и Херцеговина. Враќањето на довербата на јавноста во изборниот систем е итен приоритет за властите во БиХ.

  Затоа, неопходно е да се спроведат реформи на краток рок со цел да се подобри интегритетот на изборите за да се обезбеди успешно организирање на локалните избори закажани за октомври годинава. Понатаму, високиот претставник истакна дека институциите на Босна и Херцеговина мора да дејствуваат ефикасно и во полн капацитет со цел да ги решат другите приоритети за да може Босна и Херцеговина официјално да ги започне преговорите за членство во ЕУ на пролет.

  Иницијативата „Пријатели на Западен Балкан“ беше покрената во 2023 година од Австрија, Хрватска, Чешка, Грција, Италија, Словачка и Словенија, со цел да се забрза пристапот кон ЕУ и интеграцијата на регионот. Високиот претставник изрази благодарност за продуктивните разговори на средбата, како и за зајакнувањето на регионалната посветеност на позитивните политички процеси и постигнувањето на заедничките цели на земјите од Западен Балкан на нивниот пат кон интеграција во ЕУ, соопшти високиот претставник.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img