More

  Австралијка се пожалила на бучава од авион повеќе од 21.000 пати во една година

  spot_img

  Секој од нас бескрајно го вознемирува одреден звук во близина. Соседот косеше трева во недела наутро, кучето лае, децата врескаат, можеби дури и гласното чврчорење на птиците. На Австралијката од Перт многу и пречи авионската бучава, на која се пожалила 21.716 пати во 2023 година. Со ова таа била одговорна за половина од сите поплаки таа година.

  Бројот на жалби поттикна истрага на Сенатот за влијанието на бучавата од авионите во и надвор од градовите. Податоците покажуваат дека бројот на луѓе кои се жалат на бучава од авионите е намален од 2019 година, но бројот на поплаки е зголемен бидејќи подносителите на жалби се поупорни. Минатата година се пожалиле вкупно само 53 лица, пренесува австралискиот портал PerthNow.

  Вкупниот број на претставки во 2023 година изнесува 51.589, од кои само пет лица се одговорни за 30.000. Апликантот од Перт испраќал во просек по 60 апликации секој ден, по една на секои седум авиони кои пристигнуваат или заминуваат од Перт. Вториот најупорен жалител бил некој од Бризбејн кој се пожалил 4.071 пати.

  Бројот на летови до и од Перт речиси се удвоил помеѓу 2005 и 2013 година, од 86.664 на 151.331, со 139.861 лет минатата година. Анонимен жалител напиша писмо до носителите на одлуки за ефектите врз менталното здравје од постојаната бучава од авионите.

  „Тоа се луѓе кои не ги чувствуваат ефектите на политиката, кои никогаш не живееле под зафатен пат на летот, кои не знаат колку страдаат и кои не го признаваат истражувањето за штетата предизвикана од бучавата од авионите, ” тој напиша.

  „Да имав работа што ќе ме натераше да косам тревници на полноќ, да косам дрвја во 2 часот по полноќ, да дувам лисја во 3 часот по полноќ, да користам машина за сечење дрво во 4 часот наутро, да пуштам музика за релаксација во 5 часот наутро, да свирам гласна рап музика и да ја повторувам секој ноќта за да им пружи вредни услуги на своите плаќачи, тој ќе биде предмет на написи во весниците и брзо ќе се гони. Но, ако една авиокомпанија го прави практично истото со популација од 10.000, тоа е одеднаш незабележливо, прифатливо, па дури и за пофалба, бидејќи ја обезбедува многу потребната удобност и поврзување на своите клиенти“, опишал анонимниот жалител, според порталот PerthNow.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img