More

  Американската централна банка ја затвори 2023 година со рекордна загуба од 114,3 милијарди долари и со повеќекратно повисока цена на каматата на депозитите на комерцијалните банки

  spot_img

  Американската централна банка (ФЕД) ја затвори 2023 година со рекордна загуба од 114,3 милијарди долари и со повеќекратно повисока цена на каматата на депозитите на комерцијалните банки.

  Во 2022 година ФЕД работеше со нето добивка од 58,8 милијарди долари.

  Деловниот извештај за минатата година го отсликува влијанието на зголемените основни каматни стапки, од нула на сегашните 5,25 на 5,5 отсто, со цел да се ограничи инфлацијата.ФЕД почна агресивно да ги подига во пролетта 2022 година, што исто така значи дека плаќа камата на депозитите на банки, инвестициски фондови и други финансиски компании.

  Минатата година, според ревидираните податоци, им биле исплатени 176,8 милијарди долари, наспроти 60,4 милијарди долари платени во 2022 година. Каматните плаќања од обратни репо операции се зголемија од 41,9 милијарди на 104,3 милијарди долари. Приходите на ФЕД од купените обврзници останаа горе-долу на нивото од 2022 година и изнесуваа 163,8 милијарди долари.

  Според законот, Банката на федерални резерви плаќа профит во Министерството за финансии. Заедно со каматата на обврзниците, нејзиниот извор на приход се услугите што ги дава на финансискиот систем. Во последните години оствари значителен профит благодарение на многу ниските каматни стапки и големото портфолио на обврзници.

  Кога работи со загуба, американската централна банка може да создаде пари за финансирање на своето работење, што значи дека не се соочува со пречки во своето работење.

  Така, ФЕД им се приклучи на централните банки на другите големи светски економии кои минатата година ја завршија со загуби поради зголемените каматни стапки, вклучувајќи ги Европската централна банка, германската Бундесбанк и швајцарската СНБ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img