More

  Се воведува данок и на приходи остварени во странство

  spot_img

  Илјадници пензионери од европските земји и дигиталните номади кои живеат во Тајланд бидејќи трошоците за живот таму се релативно ниски, а климата е идеална за уживање се во паника бидејќи оваа земја реши да донесе нова даночна регулатива. Досега оваа земја се сметаше за „пензионерски рај“, а голем број пензионери од Германија и другите европски земји одеа да го поминат остатокот на животот таму.

  Според новиот закон, ќе бидат оданочени сите даночни жители кои остваруваат приход во странство и ги трошат во Тајланд.

  Ова не се однесува само на тајландските граѓани, туку и на илјадници странски пензионери и луѓето кои живеат од заштеди и приходи заработени додека работат во нивните матични земји.

  – Ова е многу тежок удар за германските пензионерите од другите змеји – вели даночниот советник Мартин Либеноу од меѓународната ревизорска фирма „Мазарс“ во Бангкок.

  Но, не се погодени само пензионерите.

  – Ова е тежок удар за секој што ќе се пресели во Тајланд и ќе живее од своите заштеди и приходи од странство – додава тој.

  Без разлика дали се работи за пензионери или за се побројните дигитални номади.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img