More

  Алкохоличарите на кои им е потребна итна помош почесто се разболуваат и умираат порано

  spot_img

  Луѓето кои одат во одделот за итни случаи поради болест или состојба поврзана со алкохол имаат поголема веројатност повторно да завршат таму од истите причини и да умрат во следните 20 години во споредба со пациентите кои пристигнуваат во собата за итни случаи поради други причини. пронајдени.нови истражувања. За многумина тоа значи дека би можеле да умрат во четириесеттите или педесеттите години, пишува Medical Xpress.

  Резултатите од истражувањето на Европскиот конгрес за ургентна медицина во Барселона ги презентираше професорот по ургентна медицина Дру Ричардсон од Австралискиот национален универзитет во Канбера, кој во соработка со своите колеги ги следеше пациентите 20 години.

  Во него беа вклучени 194 пациенти со дијагнози поврзани со алкохол, кои лекарите ги споредија со контролната група од 194 пациенти со други дијагнози кои не се поврзани со алкохол и алкохолизам.

  „Забележано е дека групата пациенти со дијагноза поврзана со алкохол направила 44 проценти повеќе посети на одделот за итни случаи во следните десет години, а нивната стапка на смртност во следните 20 години била 138 проценти повисока од контролната група“, Ричардсон. рече, додавајќи дека „вистинската стапка на смртност би можела да биде поголема бидејќи некои пациенти починале за време на периодот на следење“.

  Пациентите доаѓале во одделот за итни случаи поради повеќе причини, како што се симптоми на одвикнување од алкохол, повреди поврзани со алкохол или акутно труење со алкохол.

  Студијата беше иницирана од австралиски студент по медицина, Реган Лим, која имаше семејно искуство со негативните ефекти на алкохолот и сакаше подобро да ги истражи.

  Потребата од насочена поддршка, образование и намалување на стигмата
  Учесниците на конгресот, меѓу другото, заклучија дека луѓето кои завршуваат во собата за итни случаи поради проблеми поврзани со алкохолот треба да добијат насочена поддршка.

  „Доколку таквите пациенти би можеле да бидат посетени од обучени професионалци додека се уште се во одделот за итни случаи и доколку би биле едуцирани за последиците од консумирањето алкохол, можеби ќе можеме да го намалиме значителниот товар што тие го претставуваат врз здравствениот систем, особено на одделенија за итни случаи“.

  „Хроничното и прекумерно консумирање алкохол е долгогодишен проблем во нашето општество. Одделението за итна помош се првата допирна точка за бројни штетни последици од консумирањето алкохол. „Случаите поврзани со алкохол учествуваат со 9,5 до 15,2 проценти од обемот на работа на одделот за итни случаи, со што стапките на зафатеност на одделот за итни случаи во Австралија се меѓу 8,3 и 17,9 проценти“, рече Ричардсон.

  Австралиските лекари анализирале пациенти кои дошле на одделот за итни случаи помеѓу 1998-2002 година. (периодот пред почетокот на студијата), од 2003 до 2012 година и од 2013 до 2022 година.

  Пациентите со дијагноза поврзана со алкохол се пријавиле на одделот за итни случаи 522 пати пред почетокот на студијата, во споредба со 389 пациенти во контролната група.

  Нешто повеќе од половина, или 56 отсто, од пациентите во групата на алкохол биле мажи со средна возраст од 28 години и обично биле класифицирани како тријажна категорија 3, што значи дека биле опасни по живот и им била потребна медицинска интервенција во рок од 30 минути. Мнозинството, 64 отсто од нив, контактирале со итната помош доцна навечер и во текот на ноќта, помеѓу 20:00 и 06:00 часот.

  Слична е ситуацијата и на други места во светот. Бројките од групата „Промена на алкохол“ покажуваат дека имало речиси милион приеми во болница поврзани со алкохол во Англија во 2019 и 2020 година, рече Ендрју Мисел, директор на „Alcohol Change“ во Велика Британија.

  Ова се некои од најранливите поединци кои, како што покажува оваа студија, веројатно ќе се разболат почесто и ќе умрат порано.

  „Но, со поддршка и добро образование, експертите можеа порано да ја препознаат сложената улога што алкохолот ја игра во нивните животи. Истовремено, треба да се намали стигмата што ги придружува луѓето кои се соочуваат со проблеми со алкохолот, бидејќи тоа е огромна пречка за сите оние кои бараат поддршка“, рече Мисел.

  „Оваа студија укажува на шема позната на многумина од нас во одделенијата за итни случаи ширум светот: злоупотребата на алкохол е одговорна за голем дел од пациентите кои се јавуваат во одделенијата за итни случаи. Следниот логичен чекор е да се усвои долгорочна програма за дејствување при справување со пациенти со проблеми со алкохол во одделенијата за итни случаи“, рече професорот Јури Јорданов од одделот за итни случаи на париската болница Св. Антоан, кој не учествувал во истражувањето.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img