More

  Адолесцентите се најзаразени од голема кашлица во Србија – во планот за вакцинација и во седмо одделение

  spot_img

  Децата ја примаат вакцината пред да тргнат на училиште, а поради тоа адолесцентите се изложени на ризик, според докторот, планот е децата да ја примаат и во седмо одделение.

  Институтот за јавно здравје „Д-р Милан Јовановиќ Батут“ соопшти дека во Србија од голема кашлица се заразени 1.052 лица. лица, а дека две деца починале, се работи за деца на возраст од две години и три месеци. Според добиените информации, децата биле невакцинирани.

  Борбата продолжува не само со голема кашлица, тука е и грипот и големите сипаници. Заедничко за сите нив е превенцијата, односно вакцинацијата.

  Големата кашлица ја предизвикува бактеријата Bordetella pertussis која лачи отров кој е многу опасен за организмот. Кај децата кои развиваат компликации од оваа болест и завршуваат на болничко лекување се јавуваат компликации, за жал, во однос на пневмонија, зафатеност на мозокот, односно енцефалопатија на мозокот, хипоксија, односно недостаток на кислород и како резултат на тоа доаѓа до смрт. му објаснува на N1 педијатар од здравствен дом Чукарица д-р Јелена Митровиќ.

  Таа додава дека најголем дел од заболените се адолесценти, бидејќи со годините им се намалува имунитетот, создаден благодарение на вакцинацијата.

  Децата ја примаат вакцината пред да тргнат на училиште, а поради тоа адолесцентите се изложени на ризик, според докторот, планот е децата да ја примаат и во седмо одделение.

  Што уште кажа докторот за големата кашлица погледнете во видеото над текстот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img