More

  Мозоците растат низ генерации: Оние родени во 1970-тите имаат седум проценти поголем мозок од оние родени во 1930-тите

  spot_img

  Резултатите од најновото научно истражување на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Калифорнија укажуваат дека со текот на генерациите човечкиот мозок станува се поголем, пишува научниот портал JAMA Neurology.

  Со проучување на субјектите во таа студија, заклучено е дека луѓето родени во 1970-тите имаат речиси седум проценти поголем мозок и 15 проценти поголема површина на мозокот од луѓето родени во 1930-тите.

  Иако причините за ваквите промени не се јасни, истражувачите веруваат дека зголемувањето на големината на мозокот придонесува за подобрување на општото здравје и значително го намалува ризикот од деменција во подоцнежниот живот.

  „Очигледно, декадата во која некој е роден влијае на големината на мозокот, како и на долгорочното здравје на овој важен орган“, вели еден од учесниците во истражувањето, професорот Чарлс Де Карли.

  Генетиката игра пресудна улога во формирањето и големината на човечкиот мозок, но добиените податоци укажуваат дека надворешните фактори како социјалните, културните и образовните имаат значително влијание врз развојот на тој орган и неговиот волумен, нагласи Де Карли.

  Истражувањето, кое е резултат на долгорочни студии на тоа поле, при што е користена техниката на магнетна резонанца томографија (МРИ), започна во 1948 година во американскиот град Фрамингтон, кога 5.200 жени и мажи на возраст меѓу 30 години а во таа програма учествуваа 62.

  Тоа истражување трае веќе 75 години и денес вклучува учесници од втората и третата генерација на испитаници.

  Добиените резултати недвосмислено покажуваат дека кај луѓето родени во седумдесеттите години на минатиот век, во споредба со оние родени четири до пет децении порано, настанале промени, односно дека одредени области на мозокот биле зголемени.

  Процесот на проширување е постојан и се случува бавно, но постојано од деценија во деценија.

  Во прилог на тоа тврдење беа презентирани податоци кои покажуваат дека просечниот волумен на мозокот на луѓето родени во 1930-тите бил 1.234 милилитри, додека луѓето родени во 1970-тите имале просечен волумен на мозокот од 1.321 милилитри или речиси седум отсто повеќе.

  Во истиот период, просечната површина на мозокот се зголемила од 2.056 на 2.104 квадратни сантиметри.

  Ваквите промени во големината и волуменот на мозокот се поврзани и со постепено намалување на бројот на случаи на Алцхајмерова болест и други форми на деменција кај постарите лица.

  Претходните студии покажаа дека во Соединетите Држави, и покрај зголемувањето на бројот на жители, а со тоа и на бројот на стари лица, од 1970-тите бројот на луѓе кои страдаат од деменција се намалува за околу 20 проценти по крајот на секоја деценија, забележа Де Карли.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img