More

  Дали имате токсичен шеф на работа? Еве како да ги препознаете

  spot_img

  Дали се чувствувате потценети и неценети на работа? Една од главните причини зошто се чувствувате вака можеби е тоа што имате токсичен и многу негативен шеф на вашето работно место. Ако вашиот шеф ве поткопува, е премногу критичен и негативен, тоа влијае на целата работна средина. Ова може да доведе до внатрешни конфликти помеѓу членовите на тимот и исто така да го наруши целокупниот проток на продуктивност на компанијата. Ако во последно време чувствувате дека вашиот шеф не е баш како што велат дека е, еве неколку знаци со кои можете да откриете дали вашиот шеф е многу токсичен.

  Лоша комуникација
  Токсичниот шеф често не успева ефективно да комуницира, оставајќи ги вработените да се чувствуваат збунети, неинформирани или запоставени. Тие може да избегнат да даваат јасни упатства и да не ги слушаат грижите на вработените. Тие дури може да даваат повратни информации на понижувачки или омаловажувачки начин. Ова може да создаде стресна атмосфера за вработениот, пишува TimesOfIndia.

  Микроменаџмент
  Токсичните шефови имаат тенденција да претерано микроуправуваат со своите вработени. Тие немаат доверба во способностите на нивниот тим и постојано се мешаат во нивните секојдневни задачи, задушувајќи ја креативноста и растот. Ова може да доведе до демотивација, намалено задоволство од работата и општо чувство на потценување.

  Недостаток на препознавање и поддршка
  Таквите шефови често не ги препознаваат и не ги ценат придонесите на своите вработени. Тие можат да ја преземат заслугата за успехот на своите вработени, да обезбедат минимална поддршка или дури и да ги поткопаат нивните достигнувања. Овој недостаток на препознавање и поддршка може да создаде токсична и деморализирачка работна средина.

  Вознемирување на работното место
  Токсичните шефови може да се вклучат во малтретирање или малтретирање на нивните вработени. Тие можат да омаловажуваат, навредуваат или исмеваат поединци, поттикнувајќи атмосфера на страв и заплашување. Таквото однесување го нагризува моралот, продуктивноста и менталната благосостојба на вработените.

  Фаворитизам
  Може да забележите дека вашиот шеф се однесува со некои вработени подобро од другите. Тие можат да дадат посебни привилегии или можности засновани на лични преференци наместо на заслуги. Ова може да предизвика другите вработени да чувствуваат дека не се третирани подеднакво и може да расте огорченоста кон шефот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img