More

  4 типа на врска помеѓу детето и мајката

  spot_img

  Емоционалната врска која детето ја има со родителите, најчесто со мајката, се нарекува приврзаност, а се манифестира со барање и одржување на блискост, особено во стресни ситуации. Во минатото се сметаше дека приврзаноста се развива веднаш по раѓањето преку контакт со мајката, но бројни студии покажаа дека тоа не е така. На приврзаноста на детето многу влијае чувствителноста на родителот кон потребите на детето, но врз приврзаноста влијае и самиот темперамент на детето.

  Тест во просторијата за играчки

  За татко на теоријата на приврзаност се смета британскиот психолог Џон Боулби, кој заедно со своите колеги направиле бројни експерименти на оваа тема. Еден од експериментите беше да се набљудува однесувањето на мајката и детето во просторија полна со играчки. Истражувањето покажа дека има деца со несигурна приврзаност кои никогаш не го напуштиле скутот на својата мајка, дури и да си играат со многу интересни играчки. Некои ја оставаа својата мајка, си играа и не се враќаа подолго кај неа.

  Повеќе за ова на порталот „Мајка и дете“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img