More

  1.300 лет беше легендарен натпревар заглавен во карпа. Сега го нема

  spot_img

  Никој не знае како исчезна натпреварот, заглавен во карпа висока 32 метри. Наводно му припаѓаше на херојот на една од најзгодните европски витешки епови.

  Живописното француско село Рокамадур на француските Пиринеи на југозападниот дел на Франција со векови делува како „дом“ на еден од најлегендарните витешки натпревари во европската историја.

  Додека Британците имаа Екскалибур, меч кој беше извлечен од вагата од легендарниот крал Артур, Французите го имаа Дурандал, меч кој му припаѓаше на витезот Роланд, легендарен херој кој го пее еден од првите европски витешки епови, Приказна за Роланд.

  И ако низата по англискиот меч одамна беше изгубена во маглата на времето, тоа им се случи на Французите неодамна. Француските медиуми објавија дека Дурандал исчезнал. Наводно е украдено, но никој не знае како. Имено, мечот бил вграден во засек во карпата, висок 32 метри, а бил окован и за карпата.

  Според легендата, натпреварот најпрво бил во сопственост на Карло Велики, кој му го предал ангел од небото. Царот потоа му го предал на својот омилен витез Роланд. Мечот имал волшебна моќ, бидејќи три мошти се наоѓале во неговата рака: овесот на Свети Петар (првиот папа), кожата на Свети Василиј и косата на Свети Денис. Со стенкање, мечот паднал, а Роланд, кој бил ранет во битката против Сарацените, сакал да се ослободи од него, бидејќи не сакал да падне во рацете на непријателот. Сепак, мечот беше неуништлив, па Роланд го фрли кон небото и мечот слета во огромни размери, каде што остана во следните 1.300 години.

  Исчезнувањето на натпреварот е тежок удар за француското село, чија судбина беше испреплетена со него.

  „Рокамадур за мене, дека му украле парче од себе, а приказната за него е легенда за другите, какви судбини на нашето село и тој натпревар се испреплетени“, изјави селскиот градоначалник Доминик Ленфант за францускиот весник „Ла Депеш“. „Ќе ни недостасува Дурандал. Тоа е дел од Рокамадур со векови, па дури ни наредник не би го посочил особено на турист“. Мештаните, се разбира, сега веруваат дека нивната скапоцена реликвија ќе биде вратена на вистинското место, во карпата, во која веќе паднал легендарниот витез.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img