More

  По заминувањето на Сарач, премиерот Голоб привремено раководеше со Министерството за одбрана

  spot_img

  По заминувањето на Сарач, премиерот Голоб привремено раководеше со Министерството за одбрана
  Раководството на Министерството за одбрана привремено ќе го преземе премиерот Роберт Голоб по заминувањето на Марјан Сарач во Брисел. Мандатот на Шарец како пратеник во Европскиот парламент ќе започне следната недела, а потоа ќе му престане министерската функција. Премиерот Голоб наесен, кога пратениците ќе се вратат од пратеничкиот одмор, треба да предложи кандидат за нов министер за одбрана.

  Смената на чело на секторот за одбрана се случува затоа што министерот за одбрана Марјан Шарец беше избран во Европскиот парламент со преференцијални гласови на европските избори во јуни. Мандатот на европратеникот ќе започне на 16 јули, а неговата функција како министер тогаш престанува.

  Најдоцна наесен ќе се знае името на новиот министер за одбрана
  Народното собрание во понеделникот го одобри изборот на пратеници од Словенија во Европскиот парламент, а Владата истиот ден му предложи на парламентот на Шарча да му престане функцијата министер за одбрана на денот на неговото стапување во функција како член на Европскиот парламент.

  Премиерот Роберт Голоб го презеде раководењето со секторот за одбрана привремено, најмногу три месеци.

  Засега не се знае кога ќе предложи кандидат за нов министер, но премиерот во изминатите неколку дена посочи дека не брза да го најде наследникот на Шарч.

  Според очекувањата, новиот министер за одбрана ќе биде назначен во Народното собрание наесен, кога пратениците ќе се вратат од пратеничкиот одмор.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img