More

  Звонимир Бобан донесе шокантна одлука: Ја напуштам УЕФА, Чеферин донесе катастрофална одлука

  spot_img

  Легендарниот капитен на хрватската репрезентација и поранешен прв човек на фудбалот на УЕФА одлучи да ја напушти функцијата во таа чадор организација.

  Причините за напуштањето на УЕФА ги објасни во отворено писмо што го пренесе хрватски Телеспорт:

  „Разговарав со претседателот на УЕФА за проблемот што се случи на последниот состанок на Извршниот комитет на УЕФА во Хамбург. Станува збор за предлог за измена на статутот на УЕФА за да му се овозможи на Александар Чеферин на следниот Конгрес на 08.02 во Париз повторно да се кандидира по овој мандат, кој требаше да му биде последен.

  Откако ја изразив мојата најголема загриженост и моето целосно несогласување со методот и самиот предлог, претседателот ми одговори дека за него нема правен или морално-етички проблем – и дека без никакво сомневање ќе продолжи со ова, според мене, катастрофално. идеја..

  Парадоксално, Чеферин беше тој што предложи и започна пакет реформи во 2017 година кои требаше да ги заштитат УЕФА и европскиот фудбал од „лошиот менаџмент“ кој толку пати беше начин на работа на стариот, корумпиран и веќе обвинет систем. Главните две точки на реформите беа дека ниту претседателот, ниту членовите на Извршниот комитет не можат да се кандидираат повеќе од три пати (12 години) и беше воведена старосна граница од 70 години за сите членови на Извршниот комитет.

  Тоа беше епохална работа за фудбалот, но и за него. Со овој чин, Чеферин ја заслужи почитта на целата фудбалска јавност и јавноста и стана несомнен морален авторитет, а за многумина и водич за подобар и потранспарентен фудбал. Неговото отстапување од овие вредности и промените во главните реформи се тешко разбирливи, особено во ова деликатно фудбалско време.

  Многу добро разбирам дека ништо не е идеално, а најмалку јас. И добро знам дека многу пати мораме да ја прифатиме логиката на компромисот, но кога би прифатил таква тешка и погрешна одлука и би ја свртел главата, би одел против принципите и општите вредности во кои длабоко верувајте. Јас не играм ниту еден херој и добро знам дека многумина се на исто мислење – можеби наивни, но секако точни.

  Во овие три години, односот и соработката со Александар и сите мои колеги во УЕФА беа одлични – им благодарам за тоа, им посакувам се најдобро.

  Жал ми е и тажен сум, но ја напуштам УЕФА…“

  Заминувањето на Бобан секако е голем удар за УЕФА, но и за самиот Чеферин. Тоа многу брзо ќе го разбере, бидејќи во Бобан Словенецот ги имаше сите сознанија кои тој како адвокат и човек без силна фудбалска позадина не ги поседува. Сепак, Чеферин очигледно погрешно го процени Бобан, тој не разбра дека на поранешниот играч многу поважни му се животот и моралните принципи од добрата плата и високата позиција во УЕФА.

  Бобан беше ангажиран во УЕФА откако ја напушти извршната функција во неговиот поранешен клуб Милан. Бобан претходно беше во ФИФА, како заменик генерален секретар за фудбалски прашања.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img