More

  Земете го ова растение и ослободете се од штетниците во вашиот дом, од молци и смрдливи бубачки до змии

  spot_img

  Решението е лаванда во сите нејзини форми, од култивирани растенија до сушено цвеќе и есенцијално масло.

  Убедени сме дека нема домаќинство кое не содржи лаванда, исклучително миризливо и ароматично, разноврсно растение. Може да се користи како украсно растение кое нема високи барања поврзани со квалитетот на почвата, а може да послужи и како добро пасиште за пчелите, неговиот сув цвет со векови се користи за различни намени, од ароматерапија до готвење. , додека етеричното масло од лаванда е познато како „мајката на сите есенцијални масла“ и се користи за ублажување на бројни здравствени проблеми, од респираторни проблеми до дигестивни и менструални болки.

  Дури и ако не одгледувате лаванда во вашиот двор, веројатно имате вреќичка со сушена лаванда или есенцијално масло во вашиот дом, можеби за да ги отстраните непријатните мириси или, почесто, да ги одвратите молците. Меѓутоа, молците не се единствените животни кои не можат да го издржат мирисот на лаванда. Тие вклучуваат домашни муви, сребрени риби, пајаци, мали змии, мачки, смрди, комарци…

  За одредени животни, како што се мачките и малите змии, доволно е да се засади лаванда на рабовите на градината или по должината на патеката во градината, додека за мувите и комарците можеби е доволно да се чува на прозорецот. Сепак, најсилната форма на заштита од штетници е есенцијалното масло од лаванда. Разредениот спреј со етерично масло од лаванда може да се нанесе на саканите места, на мрежи против комарци, во близина на прозорци и врати, во плакари, во потемни агли…

  Секако, може да се користат и суви цветови, а можете дури и да се обидете да ставите природен сапун со мирис на етерично масло од лаванда на стратешки места, пишува Јутарњи.хр.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img