More

  Здрави плодови со вкус сличен на јаболки и урми од палма

  spot_img

  Кинеските урми или жижули, како што се познати во соседна Србија и во Хрватска се есенски плодови, овошки полни со витамин Ц, кој е еликсир за имунитетот, за варењето и стресот.

  Станува збор за многу интересно овошје со уште поинтересна историја. Одгледувањето на ова овошје било развиено во Кина пред 4.000 години. Постојат најмалку 400 видови кои успешно се одгледуваат поради нивните уникатни карактеристики – главно оние видови кои е најдобро да се јадат и свежи и суви, а имаат месо слично на урмата. Иако кинеската урма има многу силно стебло и може да роди дури и при екстремни температури и со малку вода, сепак претпочита сончева и блага клима.

  Понекогаш се нарекуваат црвени урми, кинески урми, корејски урми или индиски урми.

  Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img