More

  Здрава навика која најдобро помага да се контролира шеќерот во крвта

  - Advertisement -

  Храната што ја јадете, времето од денот што го јадете и количините што ги јадете може да влијаат на шеќерот во крвта. Важно е да се внимава на неговите вредности, бидејќи доколку се покачени, може да дојде до хипергликемија, што доведува до сериозни хронични состојби, како што се срцеви заболувања, оштетување на бубрезите и оштетување на нервите.Иако генетиката може да има големо влијание врз шеќерот во крвта, вашиот избор на храна исто така може да има големо влијание.

  За среќа, постојат многу навики кои можат да помогнат во одржувањето на шеќерот во крвта во нормални граници, но најдобрата диетална навика за намалување на шеќерот во крвта е да се намали внесот на рафиниран шеќер од храната и пијалоците.

  Знаеме дека консумирањето помалку слатки може да биде тешка задача за некого, но вреди да се обидеме да направиме мали промени за почеток, кои водат до голем напредок и придобивки за целокупното здравје во подоцнежниот период.

  Зборуваме за додаден шеќер, но не за сите извори на шеќер
  Важно е да се направи разлика помеѓу видовите на шеќер кои најчесто се наоѓаат во храната и пијалоците. Додадете шеќер, типот кој има најлош ефект врз нивото на шеќер во крвта и појавата на бројни здравствени проблеми, е една од главните состојки во соковите, готовите пијалоци со кофеин, слатките, пецивата, житариците и многуте преработени намирници. Овој облик на шеќер нема никаква хранлива вредност освен што не полни со калории.

  Другите форми на шеќер, како оној што природно се наоѓа во овошјето, го немаат истиот ефект врз шеќерот во крвта како додадениот шеќер и доаѓаат заедно со многу витамини и минерали во храната што ја содржи. Затоа, внесот на овошје воопшто не мора да се следи во голема мера кога станува збор за управувањето со шеќерот во крвта.

  Како да го намалите внесот на додаден шеќер?
  Намалувањето на внесот на шеќер може да изгледа тешко, но бидете охрабрени да мислите дека секое намалување на внесот на шеќер може да ве приближи до целта за подобрување на нивото на шеќер во крвта. Важно е да се направат промени кои се одржливи.

  Навики во исхраната за подобрување на регулацијата на шеќерот во крвта
  Покрај јадењето помали количини додаден шеќер секој ден, постојат и други навики во исхраната кои можат да направат разлика.

  Вежбајте неколку пати неделно за да ја подобрите отпорноста на инсулин и да го зголемите внесот на јаглени хидрати.

  Јадете повеќе храна со влакна која ќе го забави ослободувањето на шеќер во крвотокот и ќе го зголеми чувството на ситост.

  Спарете ги протеините и мастите заедно со изворите на јаглени хидрати за да ја подобрите ситоста и да постигнете подеднакво ниво на шеќер во крвта. На пример, наместо да консумирате снегулки со млеко, комбинирајте ги со јогурт и јаткасти плодови.

  Одржувајте добра контрола на порциите што ќе резултира и со конзумирање мали количини на слатки и со одржување контрола врз вкупниот додаден шеќер што го внесувате.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img