More

  Западот ќе мора да ги врати замрзнатите руски средства и да плаќа „пенали“

  spot_img

  Американските власти се свесни дека конфискацијата на замрзнатите руски средства ќе доведе до катастрофални последици, изјави поранешниот разузнавач на американската морнарица, Скот Ритер, за време на гостувањето на Јутјуб каналот „Дијалог работи“.

  Тој го изјави ова како одговор на прашање поврзано со написот во „Њујорк тајмс“ во кој се изнесени слични тврдења.
  – Да, знам дека (конфискацијата) е лоша идеја. Њујорк Тајмс има контакти со брокери на Вол Стрит, финансиски луѓе. Ако сакате доларот веднаш да пропадне, ако сакате да ја поткопате довербата во САД, само напред, украдете го финансиските резерви на земјите кои ги довериле своите средства на западните банки – рече Ритер.

  Поранешниот разузнавач изјави дека таквата врска ќе доведе до губење на довербата во банките и ќе ги натера луѓето да почнат да ги повлекуваат своите пари од нив, како и до пад на вредноста на доларот бидејќи другите земји ќе бидат принудени да користат други валути поради кражба на нивните средства.

  – Она што го велат САД е: „Секогаш кога не се согласуваме, можеме да ги замрзнеме вашите средства и да ги одземеме“. Кој би сакал да води ваков бизнис? Дали вие би ги ставиле парите во банка која вели: „Ако не ни се допаѓа тоа што го работите вие Скот Ритер, вие сте на подкастот, нам не ни се допаѓа, па ќе ги замрзнеме вашите финансии и ќе ги одземеме“ – објасни Ритер.

  Тој смета дека не треба да се чуваат пари во такви банки и посочи дека таков развој на настаните ќе има доколку се одземат средства од Русија, бидејќи таквиот систем повеќе нема да ја ужива довербата на народот. Според него, тоа би довело до одлив на пари и колапс на светскиот економски систем во кој доминира Западот.

  – На крајот, кога сето ова ќе заврши, Западот ќе биде принуден да се сврти кон Русија и да каже: „Извинете, ќе ви ги вратиме парите со камата“. Ако мислите дека ова нема да се случи, прашајте ги Иранците. Ние им ги замрзнавме средствата кога го тргнаа Шахот, па за конечно да склучиме мир со Иран според „Иранскиот нуклеарен договор“, моравме да им ги вратиме парите – заклучува Ритер.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img