More

  Загрозени се 25 отсто од животинските видови, а состојбата се влошува

  spot_img

  Го славиме Светскиот ден на дивиот свет, кој оваа година е посветен на партнерството во зачувувањето на овие суштества на меѓународно и локално ниво. Како што нагласија од Обединетите нации, на овогодинешниот ден ќе се одбележи и 50-годишнината од потпишувањето на Конвенцијата за меѓународна трговија со загрозени видови на дива фауна и флора.

  Со оглед на фактот дека околу 70 отсто од Земјата е покриена со вода, оваа година ОН посветуваат посебно внимание на зачувувањето на живите суштества во морињата и океаните и на финансирањето на меѓународни и локални мерки во оваа област. „Овие напори мора да се финансираат на глобално ниво заедно со економијата“, нагласуваат во светската организација, додавајќи дека само така ќе можеме да ги смениме трендовите во губење на биолошката разновидност.

  Генералното собрание на ОН го прогласи 3 март за Светски ден на дивиот свет, бидејќи на денешен ден во 1973 година беше потпишана Конвенцијата за меѓународна трговија со загрозени видови на дива фауна и флора. Светскиот ден годинава ќе ја прослави и 50-годишнината од потпишувањето на споменатиот меѓународен договор.

  „Овогодинешната тема дава можност да се истакнат луѓето кои прават разлика на ова поле и да се прослави врската што ја претставува конвенцијата за формирање партнерства. Тие значително придонесуваат за одржливоста, зачувувањето на дивите животни и биодиверзитетот“, посочуваат и ОН.

  Биодиверзитетот сè уште опаѓа на глобално ниво. 25 проценти од животинските видови се загрозени, милиони растителни и животински видови се соочуваат со исчезнување на глобално ниво, а ситуацијата се влошува. Во меѓувреме, Словенија е исклучително богата со биотски ресурси и со повеќе од 37 отсто од нејзината територија вклучена во мрежата на важни европски живеалишта и видови Натура 2000, таа е лидер во ЕУ.

  Прочитајте повеќе: Се повеќе животински видови се загрозени со истребување

  „Овде живеат околу 850 животински ендеми, од кои многу се пештерски животни. Овие видови се особено чувствителни на промени и многу од нив се во неповолна состојба. Во 50-та година од конвенцијата сме на пресвртница во зачувувањето на биолошката разновидност“, оцени Министерството за природни ресурси и вселена на Светскиот ден.

  Според објаснувањата на Министерството, покрај контролата на нелегалната трговија, во Словенија се обидуваме да ја подобриме состојбата на видовите во партнерство со соседните земји. Во моментов се во тек неколку проекти во оваа рамка, како што се интегрираниот проект LIFE-IP Natura за засилено управување со Натура 2000, воведувањето на рисот во Словенија во рамките на проектот LIFE Lynx и проектот LIFE Amphicon за зачувување на водоземци и реставрација на нивните живеалишта.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img