More

  Загрижувачки здравствени проблеми на корисниците на е-цигари

  spot_img

  Испарувањето често се смета за побезбедна алтернатива на пушењето, но тоа не значи дека е без ризик.

  Во една нова студија, објавена во Журналот за јавно здравје, речиси 4 од 5 корисници на е-цигари пријавиле дека доживеале негативни здравствени исходи во рок од шест часа од употребата на е-цигара.

  Резултатите предизвикуваат сериозна загриженост за влијанието врз здравјето на овие уреди.

  Претходните студии ја поврзаа употребата на е-цигари со потенцијалниот ризик од белодробни заболувања, астма, оштетување на крвните садови и срцеви заболувања, особено кај оние со веќе постоечки здравствени состојби. Сепак, сè уште нема јасни информации за целиот спектар на можни негативни здравствени ефекти од е-цигарите.

  Во една студија направена во Калифорнија, беше испитан примерок од 4.695 сегашни и поранешни корисници на е-цигари со просечна возраст од 34 години. Истражувањето собра податоци за употреба на е-цигари, негативни искуства, карактеристики на производот, социодемографски фактори и присуство на медицински коморбидитети.

  Севкупно, 78,9 отсто од испитаниците изјавиле дека доживеале некој вид здравствен проблем во рок од шест часа од користењето на апаратот за испарување, а најчестите ефекти се главоболки, анксиозност и кашлање. Околу 1 од 8 пријавил палпитации, додека 1 од 5 пријавил значително поголем пулс.

  Сепак, поради природата на студијата, не знаеме со сигурност дали самите електронски цигари ги предизвикале овие ефекти. Авторите рекоа дека е потребна повеќе работа во оваа област за да се утврдат механизмите кои ја поткрепуваат оваа асоцијација.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img