More

  Загриженоста расте: кит Белуга одбива храна откако залута во реката Сена

  spot_img

  Расте загриженоста за кит Белуга забележан во француската река Сена, далеку од студените води на Арктикот што ги претпочита, бидејќи одбива храна и изгледа изнемоштено, изјави локален функционер во саботата.

  Белуга полека плива на околу 80 километри од Париз. Ветеринарите ќе го проценат неговото здравје пред да се донесе одлука како да се интервенира.

  Спасувачите кои не знаат дали цицачот од 4 метри не јаде бидејќи му недостига енергија или е болен, се обиделе да го нахранат со жива пастрмка.

  „Се чинеше дека не е многу заинтересирано“, им рече на новинарите Изабел Дорлиат-Пузе, службеник на одделот Еуре.

  Китот залута далеку од своето природно живеалиште. Целосно белите белуги обично живеат во Арктичкиот и подарктичкиот океан, иако е познато дека понекогаш се впуштаат во појужни води и можат да преживеат кратки периоди во свежа вода.

  На крајот на мај, млада женска орка која беше застрелана во главата и залута во Сена почина. Здружението на морски овчари вети 10.000 евра за информации кој ја застрелал орката.

  Не е донесена одлука како да се врати белугата во океанот, рече Дорлиат-Пузет.

  Една од можностите е да се обидете да го вратите во отворена вода. Друга е да се отстрани од реката и да се транспортира, иако Дорлиат-Пузет рече дека не е јасно дали китот е доволно силен за таква опасна операција.

  Ветеринарите прво ќе се обидат да му вбризгаат витамини.

  „Малкумина мислат дека белуга сама ќе врати 160 километри до морето“, додаде Дорлијат-Пузет.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img